PKP 2.0 : Toyota dan Honda tutup operasi kilang di Malaysia

Toyota Motor dan Honda Motor telah menghentikan operasi di beberapa kilang di Malaysia, kerana PKP yang dikenakan oleh kerajaan untuk memerangi lonjakan jangkitan koronavirus.

Toyota menutup dua loji pemasangan pada hari Khamis. Ketika ditanya bila kemudahan akan dibuka semula, wakilnya mengatakan bahawa “keputusan akan dibuat kemudian.”

Honda menangguhkan pengeluaran di dua kilang pada hari Rabu. Satu kilang membuat roda dua sementara yang lain menghasilkan kenderaan roda empat. Pembuat kereta Jepun itu merancang untuk membekukan operasi sehingga 26 Januari, apabila PKP tamat.

 

Lupakan buasir! Doktor dan hospital tidak diperlukan!
Gemoris

Kesakitan pada sendi anda akan hilang selamanya
Motion Free
Pada tahun 2019, Toyota mengeluarkan kira-kira 61,000 kenderaan di Malaysia, termasuk subkompak Yaris dan trak pikap Hilux. Kapasiti tahunan Honda di pasaran ialah 300,000 roda dua dan 100,000 roda empat, seperti sedan Civic dan Accord.

Perodua, pembuat kereta nasional yang disokong oleh syarikat kereta Jepun Daihatsu Motor, juga menghentikan pengeluaran pada hari Khamis. Perodua menjual 220,000 kenderaan tahun lalu, memegang bahagian pasaran teratas melebihi 40%.

Malaysia membuat satu lagi perintah PKP pada hari Rabu yang melarang perjalanan antara negara ke mana sahaja di negara ini. Bagi lapan wilayah termasuk ibu kota, Kuala Lumpur, orang di luar industri penting dilarang pergi bekerja.

Pemasangan kenderaan pada awalnya termasuk dalam senarai industri penting, sehingga kerajaan secara rasmi memberi pengecualian pada saat-saat terakhir pada Selasa malam. Pengeluaran kenderaan juga ditangguhkan semasa penutupan yang dilaksanakan pada bulan Mac 2020.

Malaysia adalah pengeluar kenderaan ketiga terbesar di Asia Tenggara, di belakang Thailand dan Indonesia. Keluaran dalam tempoh Januari-November tahun lalu turun 19% kepada kira-kira 430,000 kenderaan.

Tetapi pembuat kenderaan telah menuju pemulihan kerana pengurangan cukai yang ditawarkan oleh kerajaan untuk merangsang ekonomi. Langkah itu menyasarkan penjualan kenderaan penumpang. Hasilnya, pengeluaran kenderaan melebihi jumlah tahun sebelumnya bermula pada bulan Jun. – AN