PN rampas kuasa ratusan bilion telah dibelanja

Sejak kerajaan PN haram rampas kuasa mereka telah membelanjakan RM295b utk pakej ransangan ekonomi.
RM 10 billion PENJANA.

RM 35b tambahan yang dipinjam dari sumber tempatan seperti KWSP dalam bentuk bon jaminan. Keseluruhan RM 395billion ini lesap tanpa memberi impak kepada peningkatan ekonomi, mereka menggunakan tanpa bahas dan kelulusan Parlimen dengan alasan Covid19 dan sehingga sekarang Moiiden dan Zafrul tidak pernah membentangkan lagi perincian ke mana duit RM395b ini digunakan.

Dan sekarang kerajaan HaramPN ini nak minta Semua ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang agar sokong budget 2021 yang berjumlah RM 322.5 b ini dengan menggunakan titah sultan untuk sokong agar diluluskan sedang mereka lupa titah YDPA adalah bermaksud perlu dibahas di Parlimen sebelum disokong sebulat suara.

Moiiden pada awalnya cuba menggunakan peningkatan Covid19 yang semakin mendadak alasan di laksanakan Darurat Politik agar mereka tidak perlu bentang belanjawan 2021 ini untuk kelulusan.Syukur atas kebijaksanaan YDPA memanggil mesyuarat tergempar Majlis Raja Raja memutuskan tiada keperluan untuk istihar darurat. Dengan tanpa rasa segan akibat nasihat untuk buat darurat ditolak maka Moiiden dan menteri kewangan terpaksa membuat pembentangan yang tergesa-gesa tanpa membuat kajian menyeluruh.

Pembentangan budget 2021 tempohari ternyata bukanlah budget untuk covid19 memandangkan hanya sebilangan kecil sahaja diperuntukkan kepada usaha memerangi wabak tersebut dan selebihnya merupakan peruntukan berbentuk habuan kepada kementerian yg dipegang oleh penghianat ini. Antara bukti adalah peruntukan berjumlah RM 81 juta untuk JASA yg ternyata agen propaganda ketika BN jadi kerajaan.

Jika dibuat kesimpulan PN Moiiden telah pun membelanjakan RM 395b untuk pelbagai alasan dan tujuan tali ternyata ia tidak memberi impak kepada ekonomi, sosio politik, rakyat dan pelabur asing. FDI negara turut merundum. Dengan menyokong budget 2021 PN ini tidak akan menyelesaikan masalah rakyat dan negara yang terkesan akibat penularan wabak covid19 yang semakin meningkat akibat kegagalan pemimpin mereka menangani isu ini dengan cekap.

Dengan menyokong Budget 2021 ini akan menyebabkan negara ke kencah beban hutang yang teruk sama seperti ketika pemerintahan BN Najib iaitu kira-kira RM1.3trillion.Dengan kerajaan menaikkan kadar fiskal kepada 60peratus jelas menunjukkan bahawa kerajaan PN sudah tiada sumber ekonomi yang stabil dengan menaikkan paras hutang negara ke aras paling tinggi dalam sejarah.

Seperti pertanyaan bekas Timbalan Perdana Menteri PH yang lalu iaitu Datin Seri Wan Azizah dari mana sumber RM322.5 billion ini diambil dan gagal dijawab oleh Menteri Kewangan. Ini membuktikan mereka sedar kantung rizab kewangan negara sudah hampir habis dan mungkin akan menggunakan kaedah pelbagai cara untuk mendapatkan sumber kewangan tersebut termasuk seperi meminjam dari sumber tempatan seperti KWSP dan Petronas.

Apa yang dikhuatiri ialah kerajaan turut cuba meminjam dari sumber luar spt dari negeri china atau Bank Dunia yang sudah pasti memberi syarat yang ketat kepada negara untuk dituruti. Turut dikuatiri adalah kerajaan akan cuba menjual asset 2 strategik sebagai langkah untuk mendapatkan sumber kewangan segera. Dan yang tak mustahil adalah budget yang telah diluluskan ini akan dipotong semula apabila kerajaan telah salah berbelanja dan akan memangsakan rakyat sebagai jalan mudah.

Maka kami sebagai rakyat yang mahukan sebuah kerajaan yang amanah, telus, berintegriti serta bertanggungjawab ingin menyeru kepada Ahli Parlimen Pembangkang serta Ahli Parlimen Bebas dan tak terkecuali Ahli Parlimen BN PAS yang punya maruah dan amanah agar tolak budget defisit 2021 ini walau dengan apa cara kerana jelas ia tidak mewakili suara rakyat keseluruhannya.

Kami berharap dengan penolakan Budget 2021 ini maka jatuhlah kerajaan Haram PN yang bukan mandat rakyat ini dengan PM Moiiden harus bertanggungjawab meletak jawatan sebagai PM kerana sudah hilang majoriti dan kepercayaan oleh Ahli Parlimen. Kami berharap kerajaan yang sah dari mandat PRU yang diketua oleh PM yang baharu iaitu Dato Seri Anwar Ibrahim dapat mengemudi negara dan memulihkan ekonomi negara yang semakin tenat ini.

Dengan jatuhnya kerajaan haram PN ini maka Lebai2 penunggang agama bakal kembali menjadi pembangkang dan anda akan kembali laungan2 seperti Hudud, Icerd, pembelaan kematian arwah Muhamad Adib, LTTE, TH dijual, Islam terancam dan banyak lagi akan kembali bergema.

Sumber:http://suarapakatandaily.com/archives/30627