Ramai tak tahu lelaki yang bawa F1 ke Singapura adalah orang Malaysia, ‘Siapa jutawan hotel Ong Beng Seng?’

Ramai tak tahu lelaki yang bawa F1 ke Singapura adalah orang Malaysia, ‘Siapa jutawan hotel Ong Beng Seng?’.

Taikun hartanah, pengusaha hotel, dan lelaki yang membawa Formula 1 ke Singapura – ahli perniagaan bilionair Ong Beng Seng berada di bawah awan siasatan rasuah yang melibatkan Menteri Pengangkutan S Iswaran.

Encik Ong telah ditangkap . Syarikat yang diasaskannya, Hotel Properties Ltd (HPL), mengumumkan pada hari Jumaat (14 Jul) bahawa dia telah membayar jaminan sebanyak S$100,000 (AS$75,700) dan akan menyerahkan pasportnya apabila kembali ke Singapura.

Ramai tak tahu lelaki yang bawa F1 ke Singapura adalah orang Malaysia, 'Siapa jutawan hotel Ong Beng Seng?'

HPL menambah bahawa Encik Ong telah diminta oleh Biro Siasatan Amalan Rasuah (CPIB) untuk memberikan maklumat berkaitan interaksinya dengan Encik Iswaran, walaupun agensi itu tidak mendedahkan jenis siasatan.

Inilah yang diketahui tentang jutawan Malaysia yang berpangkalan di Singapura.

Jutawan hartawan Ong Beng Seng ditahan berhubung siasatan CPIB membabitkan Iswaran

SIAPA ONG BENG SENG?

Encik Ong Beng Seng, dikenali secara meluas sebagai OBS, dilahirkan pada tahun 1946 di Sabah, Malaysia.

Dia dilahirkan dalam keluarga kaya dan mereka berpindah ke Singapura pada 1950 ketika dia berumur empat tahun, menurut New Straits Times.

Pada awal 1970-an, dia memperoleh kekayaan pertamanya dengan menjual insurans perkapalan. Pada tahun 1975, Encik Ong menyertai Kuo International, sebuah firma perdagangan minyak yang dimulakan oleh bapa mertuanya, Peter Fu Yun Siak.

Beliau membentuk HPL pada tahun 1981 untuk mengetuai pemerolehan hotel dan hartanah lain oleh Kuo International. Setahun selepas itu, syarikat itu disenaraikan di Singapura.

HPL memiliki dan mengendalikan hotel di bawah jenama Four Seasons, COMO Hotels & Resorts, InterContinental Hotels Group, Six Senses, Marriott International, Hard Rock Hotels dan Concorde, serta pusat membeli-belah yang termasuk pusat beli-belah Forum.

Perniagaan menjangkau dunia, dengan operasi di Singapura, Malaysia, Thailand, Maldives, Indonesia, Seychelles, United Kingdom, Amerika Syarikat, Vanuatu, Bhutan, Tanzania, Afrika Selatan, Itali dan Sri Lanka.

Isterinya Christina Ong, yang warga Singapura, mengendalikan Como Hotels & Resorts, retail empire Club 21 dan pembuat beg tangan yang disenaraikan di London, Mulberry.

Pasangan itu menduduki tempat ke-24 terkaya di Singapura tahun lalu dan dianggarkan oleh Forbes mempunyai nilai bersih AS$1.75 bilion (S$2.3 bilion).

URUSAN PERNIAGAAN TERKINI

Encik Ong adalah orang di belakang GP Singapura, yang membawa Grand Prix Formula 1 ke Singapura pada 2008 – perlumbaan malam pertama dalam sejarah F1.

Perlumbaan itu telah diadakan setiap tahun di Singapura kecuali untuk berehat selama dua tahun semasa pandemik COVID-19.

Ia kembali Oktober lalu dengan perjanjian baharu ditandatangani untuk Singapura menjadi tuan rumah perlumbaan malam itu selama tujuh tahun lagi hingga 2028.

Mei lalu, HPL, dengan kerjasama unit firma pelaburan milik negara Singapura Temasek, turut membeli aset hartanah Singapore Press Holdings pada harga AS$2.8 bilion.

Berikutan pandemik COVID-19, HPL membuka hotel dan resort baharu di seluruh dunia.

Ia termasuk pembukaan Kanuhura Maldives tahun ini yang terdiri daripada 81 vila di Lhaviyani Atoll. Syarikat itu juga merancang untuk membuka hotel 150 bilik di Dubrovnik, Croatia tahun depan.

DISKAUN HARTANAH, SKANDAL MALDIVES

Pada 1996, Encik Ong membuat berita mengenai urus niaga empat kondominium oleh Menteri Kanan ketika itu Lee Kuan Yew dan anaknya Timbalan Perdana Menteri Lee Hsien Loong di Nassim Jade dan Scotts 28.

Diskaun tidak diminta sebanyak 5 peratus hingga 12 peratus diberikan kepada unit yang dibeli atas nama mereka di pembangunan mewah di sepanjang Nassim Road dan Scotts Road.

Ia telah ditentukan pada masa bahawa pembelian hartanah adalah melebihi harga dan diskaun diberikan kepada pembeli awal.

Perkara itu disiarkan di parlimen dan kedua-dua menteri dibersihkan daripada sebarang syak wasangka oleh PM Goh Chok Tong ketika itu. Jumlah diskaun telah didermakan kepada badan amal.

Pada 2018, Encik Ong juga dikaitkan dengan skim oleh presiden Maldives ketika itu Abdulla Yameen untuk memajakkan berpuluh-puluh pulau dan lagun Maldives kepada pemaju pelancongan tanpa tender awam.

Dilaporkan bahawa Encik Ong menawarkan penginapan mewah kepada presiden dan naib presiden Maldives semasa HPL sedang berunding untuk sekurang-kurangnya dua pulau.

BACA :

‘Saya cuba betulkan keadaan supaya anda semua tidak berdosa’ – Anak Mona Fandey
[VIDIEO] Ibu bapa guna alat pemegang botol susu, bayi ‘tewas’ tersedak susu
‘Sebagai barista, saya pandai pilih pelanggan yang bodoh’