Rider Grabfood dapat 4.00 flat STPM

Seorang penghantar makanan sambilan tidak menyangka memperoleh keputusan Purata Nilai Gred Kumulatif 4.00 dalam Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) pada Khamis.

Muhammad Izzuddin Amirrudin, 20, yang memulakan khidmat sebagai penghantar makanan GrabFood dua bulan lalu berkata, keputusan tersebut disemak secara dalam talian ketika dia sedang menunggu pesanan makanan pelanggan di restoran.

Bercita-cita menjadi seorang peguam untuk berkhidmat kepada masyarakat, Muhammad Izzudin berkata, dia berhasrat mengambil jurusan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang di Universiti Malaya (UM).

“Saya terkejut dan sangat gembira selepas mengetahui memperoleh 4A dengan PNGK 4.00 dan sangat bersyukur kerana usaha serta pengorbanan selama ini akhirnya membuahkan hasil.

“Ibu bapa sentiasa memberi dorongan dan semangat kepada saya untuk menghadapi peperiksaan terutama ketika negara kini dilanda pandemik Covid-19. Tidak lupa juga kepada jasa guru-guru yang selama ini tanpa lelah mengajar dan berkongsi ilmu kepada saya serta rakan-rakan,” katanya pada Jumaat.

Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Forest Heights itu berkata, Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) adalah antara cabaran perlu dilalui kerana dia memerlukan masa untuk menyesuaikan diri belajar tanpa bersemuka dengan guru-guru dan rakan-rakan lain.

“Capaian internet lemah juga menyukarkan PdPR. Ada masa saya rasa patah semangat tetapi sokongan daripada ibu bapa menyuntik kembali semangat untuk berusaha bersungguh-sungguh dalam pelajaran,” katanya.

Anak kedua daripada enam beradik itu berkata, antara resipi kejayaan cemerlang dalam STPM adalah rajin mengulang kaji selain rajin membaca nota tambahan dengan melakukan penyelidikan di internet serta memperuntukkan antara dua hingga tiga jam sehari bagi mengulang kaji pelajaran.

Berkongsi pengalaman sebagai penghantar makanan, Muhammad Izzuddin berkata, ia banyak mengajar dirinya untuk mengenal masyarakat dengan pelbagai ragam dan mempersiapkan diri menjadi seorang yang lebih matang.

Katanya, bekerja sambilan sebagai penghantar makanan juga mendidik menjadi seorang yang amanah serta dapat memperkuat dirinya dari aspek mental dan fizikal kerana situasi kerja yang tanpa mengira keadaan hujan atau panas.

Berita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/147634/EDISI/Penghantar-makanan-peroleh-keputusan-cemerlang-STPM