Rider tegur warga Singapura isi minyak dalam tong hilang kerja, akaun Grab kena gantung

Rider tegur warga Singapura isi minyak dalam tong hilang kerja, akaun Grab kena gantung.

Tindakan penghantar makanan yang tular sejak semalam selepas menegur warga Singapura yang mengisi minyak di dalam tong telah menyebabkan beliau kehilangan kerja selepas Grab mengantung akaunnya semalam.

Dalam temubual, pemilik akaun TikTok matkibot berkata bahawa akaun Grab beliau sudah digangung sejak pukul 6 petang semalam.

Rider tegur warga Singapura isi minyak dalam tong hilang kerja, akaun Grab kena gantung

“Selepas video ini viral di media sosial, Grab telah suspended (gantung) pada pukul 6 petang hari ini (semalam), saya segera menghubungi perkhidmatan pelanggan Grab. Saya diberitahu akan dihubungi pihak atasan Grab dalam masa 24 jam,” katanya.

Tidak lama selepas itu, beliau telah dihubungi oleh pihak Grab yang memberitahu bahawa ada orang yang membuat laporan ke atasnya di mana dia dilaporkan telah mengeluarkan pemutar skru untuk melawan.

Dia yang percaya bahawa dirinya tidak bersalah telah meminta pihak Grab untuk melihat sendiri rakaman televisyen litar tertutup bagi membuktikan laporan tersebut.

“Saya dapat RM100, kena hantar RM50 untuk isi perut anak bini, begitulah kita di Malaysia, okey tak kalah pun, tak takut pun, akhirnya kita mati juga begitulah nasib rakyat Malaysia,” jelasnya.

Dalam sebuah video tular di media sosial semalam dan dilaporkan oleh Kosmo!, pertengkaran telah berlaku diantara tiga lelaki. Dengan dua daripadanya dipercayai warga Singapura, dan seorang lelaki dipercayai penghantar makanan warga Malaysia.

Kejadian yang dilaporkan terjadi di Iskandar Puteri, Johor Bahru ini berlaku disebabkan oleh rasa tidak puas hati dua warga Singapura yang ditegur oleh penghantar makanan kerana mengisi petrol ke dalam tong.

Di dalam video tersebut, kelihatan pergaduhan mulut terjadi dengan penghantar makanan meminta pihak berkuasa yang berada di situ untuk menangkap dua warga Singapura yang mengisi minyak di dalam tong.

Sepanjang drama itu berlangsung, salah seorang warga Singapura yang marah terhadap penghantar makanan itu dengan keras meminta beliau memadam video tersebut.

Video ini berlangsung selama 1 minit dan 40 saat, dikongsi oleh pengguna TikTok @matkibol. Dalam tempoh yang singkat, ia telah pun mengumpul lebih 800,000 tontonan, menjadikannya topik hangat di kalangan komuniti media sosial.

Salah seorang daripada lelaki itu juga bertindak membuka bahagian belakang kenderaan utiliti sukan (SUV) sebelum mengeluarkan disyaki sebatang pengunci streng dipercayai cuba melakukan provokasi kepada rider berkenaan.

Dua pegawai polis bantuan dilihat berada dalam video itu, cuba menenangkan keadaan. Mereka kemudiannya meminta kad pengenalan penunggang, di mana dua lelaki warga Singapura itu didakwa membuat satu lagi percubaan untuk menyerang penunggang itu.

BACA :

Tumpangkan makcik tua, ‘Dalam kereta ini yang berlaku antara kami buatkan aku insaf’
‘Last bagi emas kat dia, masa akad nikah dulu… itu pun cincin kahwin…’
Rakaman kapal selam bernilai $2 bilion USD muncul dari lapisan ais tebal di tengah lautan artik