Rombongan perkahwinan ke syurga, 25 tetamu maut bas masuk gaung tak sempat ke majlis

Rombongan perkahwinan ke syurga, 25 tetamu maut bas masuk gaung tak sempat ke majlis. Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum jatuh ke dalam gaung di Uttarakhand, utara India, hari ini.

Menurut Pegawai Tinggi Polis negeri, Ashok Kumar, ketika kejadian bas yang membawa 45 tetamu itu sedang melalui lebuh raya di kawasan pergunungan sebelum terbabas dan terjunam ke dalam gaung sedalam 500 meter.

“Daripada jumlah itu, 20 berjaya diselamatkan,” katanya kepada AFP.

Sementara itu, Perdana Menteri India, Narendra Modi, berkata kerajaan akan memberi bantuan kepada semua mangsa yang terselamat.

“Saya turut berduka bersama semua keluarga mangsa ketika tempoh sedih ini,” katanya di Twitter hari ini.

Rombongan perkahwinan ke syurga, 25 tetamu maut bas masuk gaung tak sempat ke majlis

Uttarakhand yang sering menjadi nahas maut jalan raya sering dikunjungi orang ramai yang ingin melawat tapak peninggalan agama.

Jun lalu, lebih 20 turut maut apabila bas dinaiki mereka terjunam ke dalam gaung ketika perjalanan ke kuil Hindu Yamuna di ibu negeri Dehradun.

Menurut laporan Bank Dunia, India menyumbang sebanyak 11 peratus jumlah kematian akibat kemalangan jalan raya di dunia.

Laporan sama turut menganggarkan kira-kira 150,000 kematian akibat kemalangan kereta di India berlaku setiap tahun, atau seorang bagi setiap empat minit.

BACA:

Syarikat baru 2 tahun, dapat job meriam askar RM854 juta rupanya syarikat geng…

Ini 5 situasi panas bakal berlaku dalam Bajet 2023

Zahid ‘sah’kan PRU15 tahun ini, siapa Zahid nak tentukan?