“RUU gangguan seksual akan siap selepas fotoshoot saya” – Rina Harun

Rang undang-undang (RUU) berkaitan gangguan seksual dijangka siap Mac ini dan dijangka akan dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat akan datang.
Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata, draf rang undang-undang itu, kini pada peringkat akhir bagi penelitian Jabatan Penguam Negara.

“Draf hantar ke AGC (Jabatan Penguam Negara) untuk menilai jika ada pindaan kecil. Bersidang saja parlimen nanti, kita akan bentangkan.

“Dalam masa sama, usaha kesedaran dan pendidikan mengenai gangguan seksual terus digerakkan semua agensi di bawah kementerian ini,” katanya kepada pemberita selepas melawat pusat rujukan khidmat sosial golongan gelandangan. Rina turut memberi jaminan RUU itu akan bersifat holistik dalam membendung isu berkaitan gangguan seksual yang tidak terhad terhadap gangguan di tempat kerja semata-mata.

Beliau berkata mengulas desakan beberapa pihak termasuk bekas menteri kementerian itu, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk mempercepatkan pembentangan rang undang-undang itu.
Desakan itu berikutan terdapat dakwaan insiden gangguan seksual baru-baru ini membabitkan anggota polis.

Sumber: BH