Satu telefon terpaksa kongsi 5 beradik untuk PdPR

Kekangan hidup menyebabkan ibu kepada lima beradik terpaksa “mengorbankan” telefon pintarnya untuk digunakan anak-anak bagi mengikuti Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) dalam sesi persekolahan yang bermula Rabu lalu.

Hasyani Mat Jusoh, 42, berkata keluarganya antara golongan miskin yang menghadapi masalah dalam membiasakan diri dengan PdPR bermula 8 pagi hingga 12.30 tengah hari pada setiap hari persekolahan.

“Memandangkan hanya saya saja yang mempunyai telefon pintar, lima anak saya bergantung kepada telefon ini secara bergilir bagi menyiapkan kerja sekolah.

“Ada dalam kalangan anak saya menangis kerana tidak sabar menunggu lebih sejam untuk setiap daripada mereka menyiapkan kerja secara dalam talian,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Sri Kulim Melor.

Situasi itu menimbulkan dilema buat dirinya untuk menyediakan telefon pintar bagi setiap anaknya kerana dia sendiri perlu menjalani rawatan susulan kerana menghidap kanser usus tahap dua sejak dua tahun lepas manakala suaminya Sidik Abd Wahab, 46, pula bekerja sebagai tukang rumah dengan pendapatan tidak menentu.

Bagaimanapun, Hasyani rela mengorbankan telefon pintarnya untuk kegunaan anak-anak yang berusia antara enam hingga 15 tahun demi memastikan mereka tidak ketinggalan dalam pelajaran.

“Liputan internet di kawasan ini ada ketikanya perlahan menyebabkan saya menambah kad tambah nilai dengan jumlah RM30 untuk kegunaan bagi tempoh seminggu.

“Dua anak yang berada di sekolah menengah mempunyai 14 kumpulan WhatsApp, tidak termasuk anak-anak lain yang menggunakan WhatsApp dan Telegram,” katanya.

Menurutnya, sejak pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP), sudah dua kali telefon bimbitnya terpaksa dibaiki berikutan mengalami kerosakan kerana terlalu banyak dokumen disimpan.

Justeru, Hasyani yang kini menjalani rawatan susulan kimoterapi di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) dan fisioterapi di Klinik Kesihatan Mahligai berharap ada pihak sudi membantunya dalam menyediakan kemudahan pendidikan kepada anak-anaknya.

“Sekiranya dapat menyediakan dua telefon pintar pun sudah memadai bagi anak-anak saya menjalani PdPR, ia sedikit sebanyak membantu mereka menyelesaikan kerja sekolah tanpa perlu bergilir-gilir,” katanya. –FMT