Sayu!! Pakcik jual rojak dikhabarkan meninggal dunia,Pernah viral niaga tak kedekut

Sebelum ini, video pakcik menjual rojak ini pernah tular di laman media sosial memaparkan dirinya sedang berniaga rojak buah di Pasar Malam Indera Mahkota, Kuantan, Pahang.

Apa yang istimewa adalah sikap pemurahnya yang ‘menghempas-hempas’ gelas rojak dan menekan hirisan buah sehingga padat telah menerima pujian daripada warganet.

 

Posting dua tahun lalu

 

Bagaimanapun petang semalam, seorang gadis @sitisuaimii menyampaikan perkhabaran pilu memaklumkan kepada warganet bahawa pakcik berkenaan sudah pergi menghadap Illahi.

Innalillahi wa inna ilaihi roji’un

 

“Untuk makluman semua, pakcik ini baru sahaja meninggal dunia. Minta sedekahkan al-Fatihah buat arwah Pak Long,” tulisnya menerusi ciapan di Twitter.

Difahamkan lagi, gadis tersebut menyatakan pakcik itu merupakan jiran niaga ibu bapanya sewaktu di pasar malam Jalan Gambut dahulu.

Dia dan keluarga menggelarnya sebagai ‘Pak Long’ kerana sejak kecil, mereka berniaga di tiga kedai bersebelahan antara satu sama lain.

Selain itu, @sitisuamii turut memberitahu bahawa selepas pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), pakcik itu sudah lama tidak berniaga di pasar malam sebab sakit. Malah, dia sekeluarga baru sahaja mengetahui tentang pemergian arwah semalam.

Hidap kanser tulang

Ramai yang sedih

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata warganet mengucapkan takziah dan turut bersedih atas berita pemergian insan berhati mulia berkenaan.

Mereka tidak putus-putus mendoakan agar Allahyarham ditempatkan di syurga. Bahkan, ada yang sedih sebab tidak berkesempatan menjamah ‘air tangan’ arwah.

Al-Fatihah

Besar pahala orang kuat sedekah

Innalillahi wa inna ilaihi roji’un. Takziah diucapkan kepada keluarga Allahyarham. Semoga arwah tenang di sana dan ditempatkan di kalangan orang-orang beriman. Amin.

Sumber: Twitter @sitisuamii