Selepas hotel lima bintang, tukang masak pilih untuk berkhidmat kepada pesakit hospital

Selepas hotel lima bintang, tukang masak pilih untuk berkhidmat kepada pesakit hospital.

Setelah lebih dua dekad melayan pelanggan di resort dan rangkaian hotel mewah, pengalaman itu belum mencukupi untuk melatih tukang masak Catan Tan menyediakan “makanan terakhir” bagi seorang pesakit.

Tidak seperti menyajikan majlis-majlis kemeriahan dalam kerjayanya dulu, Encik Tan – yang pernah mengetuai pasukan masakan di Pan Pacific Singapore dan Four Seasons Hotel Singapore, serta di negara-negara seperti London dan Maldives – dikejutkan oleh realiti muram di sebuah hospital.

Selepas hotel lima bintang, tukang masak pilih untuk berkhidmat kepada pesakit hospital

“Di sebuah hotel, kami melayani pelanggan yang gembira. Tetapi di hospital, ‘pelanggan’ tidak datang ke sini untuk bergembira,” kata Encik Tan, tukang masak eksekutif kumpulan IHH Healthcare, rangkaian hospital swasta terbesar di Singapura.

“Setiap hari, anda akan berjumpa dengan pesakit yang menerima berita buruk daripada doktor. Mereka berasa kehilangan, tidak tahu apa yang patut dilakukan.”

Dalam satu contoh, pasukan Encik Tan menyediakan satu kek perkahwinan tiga tingkat untuk seorang pesakit dari Australia yang berada dalam sistem sokongan hidup yang ingin berkahwin dengan pasangannya. Mereka juga memasak bagi beliau makanan Australia.

Dua hari kemudian, pesakit itu meninggal dunia di unit rawatan rapi.

“Sudah tentu, terdapat sedikit perasaan emosi, sedikit kesedihan di dalam diri kita,” kata Encik Tan, yang juga merupakan tukang masak eksekutif Gleneagles Hospital sebelum mengambil peranan barunya di IHH.

“Pada permulaan kerjaya ini, saya akan sangat beremosi, amat berhubung rapat dengan pesakit seperti ini. Tapi sekarang, selepas bertahun-tahun, anda akan terbiasa dengannya.

Dan kami berpendapat bahawa menyediakan makanan terakhir untuk seseorang pesakit adalah satu tugas yang sangat indah. Anda melakukan yang terbaik supaya mereka dapat makan sesuatu yang mereka nikmati sebelum meninggal dunia.”

Chef Catan Tan (tengah) memberi taklimat kepada pasukannya di dapur Gleneagles.

BACA :

Atlet tolak tawaran RM98 juta, alasan tak cukup bagi makan kepada keluarga
Abang jumpa adik perempuan selepas terpisah lebih 50 tahun, ‘Sudah lama kami berharap untuk bertemu’
13 tahun bela ‘biawak hidup’, suami kantoi lari ikut kekasih baru kenal 3 bulan