Sempema program RTNCU, Tentera Laut Diraja Thailand ada lawatan operasi ke Malaysia selama 4 hari

Sempema program RTNCU, Tentera Laut Diraja Thailand ada lawatan operasi ke Malaysia selama 4 hari. Tentera Laut Diraja Thailand (TLDT) mengadakan lawatan operasi selama empat hari ke Malaysia bermula semalam bersempena program Unit Kadet Tentera Laut Diraja Thailand (RTNCU).

Cawangan Komunikasi Strategik Markas Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dalam kenyataan pada Isnin memaklumkan, lawatan berkenaan bertujuan memberi pendedahan kepada 349 pegawai kadet TLDT tentang komuniti tentera laut negara sahabat yang merupakan antara silibus latihan mereka.

“Tiga buah kapal TLDT iaitu HTMS NARESUAN (FF 421), HTMS BANGPAKONG (FF 456) dan HTMS PATTANI (OPV 511) telah berlabuh di Tambatan Pangkalan TLDM Pulau Indah (TPPI), Klang, Selangor pada 9 pagi Isnin dan akan kekal di situ hingga 9 Mac ini dalam rangka lawatan operasi ke Malaysia.

“Turut sama mengikuti pelayaran ini adalah Laksamana Muda Preediwat Diloknoranart, iaitu Timbalan Komandan Akademi Tentera Laut Diraja Thailand,” menurut kenyataan itu.

Ketibaan ketiga-tiga kapal TLDT di TPPI itu disambut Pengarah Bahagian Operasi di Markas Tentera Laut, Kapten Nasrol Hakim Jamludin.

Bersempena lawatan tersebut, beberapa program telah dirancang antaranya kunjungan hormat ke atas Ketua Pengarah Hidrografi Nasional, Laksamana Muda Datuk Hanafiah Hassan dan Panglima Pendidikan dan Latihan TLDM, Laksamana Muda Datuk Anuar Mohamed.

“Kedua-dua kunjungan hormat ini bagi mengukuhkan lagi hubungan yang telah terjalin sekian lama antara kedua-dua Tentera Laut,” menurut kenyataan itu.

BACA JUGA:

70 lembu ternakan hanyut akibat banjir di Segamat

Kanser ginjal: kanak-kanak derita hadapi penyakit ini

Ramai yang sudah buat persiapan raya walaupun bulan puasa belum tiba