Senarai 10 orang terkaya di Malaysia

Senarai 10 orang terkaya di Malaysia.

Tan Sri Robert Kuok, yang memperoleh keuntungan terbesar dari segi dolar tahun ini, adalah orang terkaya Malaysia, menurut senarai 50 Terkaya Malaysia dalam Forbes 2023.

Kuok telah memegang tempat teratas selama lebih daripada suku abad dan merupakan salah satu daripada dua orang dalam senarai dengan kekayaan melebihi AS$11.8 bilion.

Senarai 10 orang terkaya di Malaysia
Tan Sri Robert Kuok

Tan Sri Quek Leng Chan, pengerusi eksekutif bahagian Malaysia dalam Kumpulan Hong Leong milik persendirian, menduduki tempat kedua dalam senarai itu dengan AS$10.2 bilion.

Walaupun penurunan dalam pasaran saham, gabungan kekayaan taikun dalam senarai Forbes 2023 bagi 50 terkaya di Malaysia meningkat kepada $81.6 bilion pada 2022 daripada $80.5 bilion pada 2021, kata Forbes dalam satu kenyataan.

Ia berkata di sebalik pemulihan pasca wabak negara, pasaran saham telah merosot lapan peratus sejak kekayaan dicatatkan sebelum ini, dan ringgit telah turun kira-kira dua peratus.

Forbes berkata selepas meningkat 8.7 peratus pada 2022 berikutan pemulihan dalam perbelanjaan pengguna domestik, ekonomi Malaysia dijangka berkembang pada kadar yang lebih sederhana tahun ini.

Secara keseluruhan, 19 kekayaan meningkat dan hampir separuh turun dalam senarai Forbes.

Nilai bersih minimum untuk membuat senarai itu ialah $315 juta, meningkat daripada $255 juta pada 2022.

Tokoh logam Koon Poh Keong dan adik-beradiknya kekal di tempat ketiga. Gabungan kekayaan mereka sebanyak AS$5.8 bilion susut hampir tujuh peratus daripada AS$6.2 bilion tahun lepas, sejajar dengan kejatuhan saham syarikat mereka, Press Metal Aluminium Holdings, pengeluar aluminium bersepadu terbesar di Asia Tenggara, di tengah-tengah kos bahan mentah dan pengangkutan yang lebih tinggi .

Mengambil tempat keempat ialah Ananda Krishnan dari Maxis, yang nilai bersihnya meningkat sebanyak AS$400 juta kepada AS$5.4 bilion.

Antara pemenang besar dalam senarai tahun ini ialah gandingan bapa dan anak Yaw Teck Seng dan Chee Ming, yang mengawal syarikat gergasi kayu Samling.

Mereka melonjak ke No. 16 daripada No. 32 tahun lepas apabila kekayaan mereka meningkat lebih daripada dua kali ganda kepada AS$1.25 bilion, berdasarkan maklumat baharu mengenai aset persendirian mereka.

Bekas guru matematik Chia Song Kun berada di No. 10 dengan nilai bersih AS$1.8 bilion.

Pengerusi eksekutif firma makanan laut keluarganya, QL Resources, kembali ke kedudukan selepas jurang tujuh tahun pada kenaikan hampir 20 peratus dalam saham syarikat dan kemasukan kepentingan keluarganya yang lebih luas.

Dua taikun swasta yang disokong ekuiti mendapat rangsangan daripada tawaran penting. Tan Sri Syed Azman Syed Ibrahim (No. 24), yang Weststar Aviation Services mengendalikan armada helikopter luar pesisir kedua terbesar di Asia-Pasifik, membeli balik 21 peratus kepentingan firma pelaburan KKR dan kini bernilai AS$825 juta, meningkat 27 peratus dari tahun lepas.

Kekayaan penyedia perkhidmatan pengebumian pengasas Nirvana Asia, David Kong (No. 23, AS$860 juta), meningkat berikutan cadangan penjualan pegangan syarikat PE CVC Capital Partners pada anggaran penilaian AS$2 bilion.

Lima muka baharu tahun ini termasuk pembesar hartanah Chiau Beng Teik (No. 29, AS$665 juta), pengasas Kumpulan Chin Hin, dan Yu Kuan Chon (No. 39, AS$430 juta), seorang doktor perubatan, yang menjalankan perniagaannya. Harta YNH keluarga.

Pendatang baharu yang lain ialah Ong Soon Ho (No. 32, AS$630 juta), pengasas kumpulan agrokimia Hextar, dan Goh Nan Kioh (No. 40, AS$425 juta), yang memiliki firma pelaburan Mega First dan mempunyai kepentingan dalam D&O Green Teknologi, yang membuat LED untuk sektor automotif.

Kekayaan ahli bank veteran Tan Sri Teh Hong Piow, pengasas Public Bank, yang meninggal dunia pada Disember, kini disenaraikan di bawah anak-anaknya, adik-beradik Teh (No. 5, AS$5.2 bilion).

Nilai bersih minimum untuk membuat senarai itu ialah AS$315 juta, meningkat daripada AS$255 juta pada 2022.

10 teratas terkaya di Malaysia ialah:

1) Tan Sri Robert Kuok; AS$11.8 bilion

2) Tan Sri Quek Leng Chan; AS$10.2 bilion

3) Koon Poh Keong & adik beradik; AS$5.8 bilion

4) Ananda Krishnan; AS$5.4 bilion

5) Teh adik beradik; AS$5.2 bilion

6) Lee Yeow Chor & Yeow Seng; AS$4.6 bilion

7) Dr Chen Lip Keong; AS$2.8 bilion

8) Tan Sri Lim Kok Thay; AS$2.3 bilion

9) Tan Yu Yeh & Yu Wei; AS$1.9 bilion

10) Chia Song Kun; AS$1.8 bilion

BACA :

Bakal isteri curang 6 hari sebelum majlis, lelaki nekad bakar kad jemputan
Pejabat agama negeri sendiri perlu beri tauliah kepada para ustaz yang terkenal, bukan tunggu mereka buat permohonan tauliah
Pukul 2 pagi masih cari pelanggan, netizen sebak dapat tahu warga emas berpanas dalam maskot kucing