Siapa Dr Zaliha? Ini fakta menarik Menteri Kesihatan wanita pertama negara

Siapa Dr Zaliha? Ini fakta menarik Menteri Kesihatan wanita pertama negara. Wanita pertama yang dilantik sebagai Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa adalah antara dua pemimpin wanita PKR yang dipilih menganggotai barisan Kabinet Kerajaan Perpaduan.

Ahli Parlimen Sekijang di Johor ini dilahirkan pada 16 Jun 1964 di Johor dan mendapat pendidikan awal di Sekolah Perempuan Sultan Ibrahim (TIGS) sebelum meneruskan pengajian di Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Kota Bharu pada 1981.

Pada 1982, beliau menyambung pengajian di Matrikulasi MRSM Seremban dan seterusnya ke Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 1983.

Siapa Dr Zaliha? Ini fakta menarik Menteri Kesihatan wanita pertama negara

Dr Zaliha memulakan kerjaya dalam bidang perubatan di Hospital Sultanah Aminah (HSA), Johor Bahru sebagai doktor siswazah pada 1989.

Beliau kemudian menjadi doktor perubatan di Hospital Daerah Pekan pada 1990 dan Hospital Taiping pada 1991 sebelum menyertai sektor swasta sebagai doktor di Poliklinik Penawar pada 1993.

Dr Zaliha mula aktif dalam bidang poltik pada 1999 sebagai Ketua Wanita PKR Johor dan enam tahun kemudian dilantik sebagai Pengerusi PKR negeri berkenaan sebelum menjawat jawatan Naib Ketua Wanita PKR pada 2007.

Beliau kemudian dipilih sebagai Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR pada 2018 dan dua tahun kemudian, dilantik sebagai Pengerusi Biro Strategi, Dasar dan Latihan PKR.

Dr Zaliha yang pernah menjadi Setiausaha Politik Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail, dikurniakan empat cahaya mata hasil perkongsian hidup dengan suaminya, Dr Ahmad Azlan.

BACA:

Pasangan pengantin baru ini dedah taktik penipuan jurugambarnya

Pemain import Selangor mula ucap selamat tinggal

Teruk dikecam netizen, TikToker ‘Beep Beep’ tampil buat penjelasan