Suka travel sana sini, ibu pilih Makkah sebagai destinasi terakhir sebelum pergi buat selamanya

Suka travel sana sini, ibu pilih Makkah sebagai destinasi terakhir sebelum pergi buat selamanya.

KEGEMBIRAAN jelas tergambar pada wajah seorang ibu yang berpeluang untuk menjejakkan kaki ke Tanah Suci.

Namun keterujaan itu diakhiri dengan kesedihan dalam kalangan ahli keluarga apabila wanita itu dijemput Ilahi ketika menunaikan umrah.

Suka travel sana sini, ibu pilih Makkah sebagai destinasi terakhir sebelum pergi buat selamanya

Perkongsian luahan rasa rindu seorang anak terhadap arwah ibunya itu menerusi satu video yang dimuat naik di laman sosial mengundang sebak netizen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berkongsi cerita, pemuda berkenaan, Aziq Abd Sukor berkata, dia bersama ibu merupakan antara jemaah yang mengikuti rombongan ke Tanah Suci pada 18 Januari lalu.

Menurut Aziq, ibunya menghembuskan nafas terakhir pada usia 52 tahun akibat kanser payudara tahap empat di sebuah hotel di Makkah pada 27 Januari.

“Mama (panggilan ibu) yang merancang untuk saya, bapa tiri dan ibu saudara menunaikan umrah. Dari Malaysia lagi ibu dalam keadaan sihat untuk ke Tanah Suci.

“Kami tiba di Madinah dahulu. Selepas tiba di Makkah, mama dah mula tak sihat dan dimasukkan ke hospital… mama sempat menunaikan umrah,” katanya.

Bersama keluarga di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebelum berangkat ke Tanah Suci.

Aziq yang berusia 25 tahun berkata, walaupun menghidap kanser payudara sejak tujuh tahun lalu, ia tidak mematahkan semangat ibunya untuk melakukan aktiviti yang diminati.

“Mama banyak mengikuti badan bukan kerajaan (NGO) yang terlibat dalam aktiviti-aktiviti kebajikan. Dia sanggup berhabis duit untuk bersedekah.

“Dia suka menyenangkan orang, dan pada masa sama tidak mahu menyusahkan anak-anak. Mama sakit tapi dia sedaya-upaya tak nak tunjuk dirinya sakit,” katanya.

Gambar terakhir ibu di Makkah sebelum jatuh sakit.

Menurut anak ketiga daripada empat beradik itu, ibunya sering menghabiskan masa lapangnya dengan membeli-belah dan mengembara serta melancong.

“Mama suka travel, banyak tempat dia dah pergi. Mama cakap tempat terakhir yang dia nak travel adalah Makkah.

“Sebab itu mama pilih Makkah (tanah suci) untuk menunaikan umrah. Tempat yang dia nak sangat pergi. Alhamdulillah, dia dapat apa yang dihajati,” tambahnya.

Aziq ketika menguruskan jenazah ibu.

Bagaimanapun, Aziq hanya menyedari sesuatu yang tidak disangka-sangka selepas enam bulan pemergian ibunya, Allahyarhamah Roslinda Abd Hamid.

“Sebenarnya pada awalnya tarikh asal kami bertolak ke Tanah Suci pada 27 Januari. Tapi mama tergerak hati untuk menukar travel agent atas beberapa faktor.

Kita boleh buat content yang menggembirakan ramai orang, tapi tidak boleh menidakkan kesedihan dan kerinduan mengenangkan ibu yang telah pergi.

“Jadi, kami bertolak lebih awal. Bila bercerita tentang kerinduan pada mama, baru saya sedar yang tarikh asal itu jatuh pada hari mama meninggal dunia,” katanya lagi.

Aziq yang merupakan content creator memberitahu dia banyak menghasilkan pelbagai kandungan di media sosial terutama yang berunsurkan humor dan lucu.

Aziq memberitahu, hasrat ibu untuk ke Tanah Suci tertunai.

“Kita boleh buat content yang menggembirakan ramai orang, tapi diri sendiri tidak boleh menidakkan kesedihan dan kerinduan mengenangkan ibu yang telah pergi.

“Masa mama meninggal dunia di Tanah Suci, saya mampu bertenang sampai balik ke tanah air tanpa dia. Rasa tenang tu lain macam, sukar untuk digambarkan.

“Sekarang, perasaan rindu tu pada mama pula semakin kuat. Dan setiap kali tu rindu tu datang, saya jadi sebak,” katanya.

BACA :

Boss pelik staf tak happy setiap kali dapat gaji, rupa-rupanya…
‘Aku asalnya tak follow langsung pasal misi rakyat, ini dah sama idealistic macam idea komunism’
Cara buat mi celup Thai sedap & mudah