Terkini !! Hasil pertemuan pertama dengan Menteri Kewangan

Pakatan Harapan telah selesai mengadakan pertemuan pertama dengan Menteri Kewangan YB Senator Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz untuk membincangkan Belanjawan 2021.

Pakatan Harapan memandang belanjawan tahunan negara sebagai tugas utama Anggota Parlimen, bukan sekadar memastikan perkhidmatan awam mempunyai sumber yang cukup untuk memerangi Covid-19 secara berkesan, ia juga peluang untuk mempertahankan demokrasi dan menggerakkan Malaysia ke arah ekonomi yang lebih lestari dan saksama.

Dalam suasana Covid-19 yang ada pada hari ini, ekonomi Malaysia berada di dalam krisis yang mencabar survival perniagaan kecil, pekerjaan, masa depan dan keadaan kewangan rakyat Malaysia. Penting bagi kerajaan dan pembangkang bersama untuk menghasilkan Belanjawan Perpaduan yang khusus untuk membantu rakyat Malaysia mengatasi dan bertahan dalam kegawatan Covid-19.

Belanjawan 2021 harus fokus untuk memenuhi keperluan ekonomi rakyat Malaysia, dengan mewujudkan dan memelihara pekerjaan rakyat, dan memastikan perniagaan dibantu untuk mereka terus bertahan. Secara asasnya, kami mendesak kerajaan untuk menerapkan dasar fiskal yang mengembang dengan tujuan utama untuk meringankan cabaran aliran tunai rakyat dan syarikat. Dalam pertemuan itu, kami mengajukan banyak pertanyaan dan meminta menteri untuk mendendahkan dan berkongsi data fiskal yang penting. Kami juga mencadangkan dan menjelaskan banyak idea dan dasar belanjawan Pakatan Harapan.

Dari semua idea yang dicadangkan, kami ingin mengetengahkan enam cadangan utama berikut kepada Menteri untuk Belanjawan Perpaduan 2021;

Meningkatkan peruntukkan Kementerian Kesihatan untuk Covid-19 dan penyakit tidak berjangkit (NCD)
Pemerolehan & penggunaan vaksin yang berpotensi kepada kelumpuk masyarakat
paling berisiko

Memberikan bayaran yang adil kepada barisan hadapan dan menyerap pegawai kontrak
sedia ada kepada jawatan tetap

 

Meningkatkan bilangan pekerja kesihatan sementara termasuk jururawat, kakitangan pembersihan dan pengesan kontak rapat
Peruntukan khas untuk menangani krisis Covid-19 di Sabah

Memperkasa perlindungan sosial, jaringan keselamatan dan pembayaran kebajikan kepada golongan berisiko dan penganggur dengan meningkatkan bantuan kebajikan kepada RM1,000 sebagaimana dijanjikan Perdana Menteri sehingga akhir krisis Covid

Meningkatkan pendaftaran E-Kasih dan Skim Insurans Pekerjaan (EIS)

Meningkatkan dana bagi mengatasi masalah penderaan domestik, isu kesihatan mental,
penderaan warga emas dan kekurangan nutrisi kanak-kanak

Pelanjutan moratorium sehingga 31 Mac 2021

Subsidi upah diteruskan sehingga 31 Mac 2021 dan mewujudkan 600,000
pekerjaan seperti program Malaysia@Kerja yang menyediakan insentif untuk tempoh 2 tahun kepada makjikan dan pekerja berharga RM13 bilion

Fokus untuk mewujudkan pekerjaan hijau dan infrastruktur hijau (“Build Back Better”)

Pendekatan ganjaran dan hukuman untuk sektor yang mempunyai pertumbhan yang baik, seperti sektor sarung tangan dan alat perubatan untuk meningkatkan bilangan pekerja tempatan

Peningkatan perbelanjaan pendidikan untuk memastikan kelangsungan pendidikan
Menambah baik / meningkatkan sumber untuk kelas dalam talian
Sistem simpanan kurikulum untuk pelajar belajar dari rumah
Meningkatkan bilangan guru sokongan dan bilik darjah untuk memenuhi keperluan penjarakan sosial di sekolah

Perbelanjaan pembangunan untuk dua (2) projek utama, iaitu, Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara (NFCP) dan menaik taraf infrastruktur air untuk Selangor, Kelantan dan Pahang.

Kami berharap cadangan ini dapat diterima dan dimasukkan oleh menteri ke dalam Belanjawan Perpaduan 2021. Kami menunggu langkah dan respon berikutnya daripada kerajaan dalam proses rundingan ini.

Belanjawan Perpaduan ini adalah penting untuk menjunjung Titah DiRaja menolak pengisytiharan darurat dan mengelak pilihan raya dalam tempoh terdekat yang hanya akan mengeruhkan lagi glombang ketiga Covid-19.

Menjunjung Titah Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, kami ingin menekankan proses rundingan ini dilaksanakan dengan niat yang baik. PH komited untuk bekerja dengan semua pihak bagi memerangi Covid-19, dengan hasrat menyelamatkan rakyat dan ekonomi negara. Pun begitu, proses rundingan ini tidak bermakna sokongan atau penerimaan PH dalam soal keabsahan kerajaan ini.

YB Hj Mohamad Sabu
Presiden
Parti Amanah Negara (AMANAH)

YB Lim Guan Eng
Setiausaha Agung
Parti Tindakan Demokratik (DAP)

YB DS Saifuddin Nasution
Setiausaha Agung
Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN)