Terlalu lama guna gajet bahaya untuk kulit, ini cara berkesan lindungi dari Sinaran Cahaya Biru

Terlalu lama guna gajet bahaya untuk kulit, ini cara berkesan lindungi dari Sinaran Cahaya Biru.

Dalam zaman teknologi moden ini, rasa cukup ‘janggal’ tanpa telefon bimbit, tablet atau laptop. Seolah-olah, ia menjadi pelengkap kehidupan seharian dan benda penting yang perlu ada.

Malah, semua sedia maklum, gajet ini memudahkan kehidupan seharian kita. Tapi tanpa kita sedar, kebergantungan atau ketagihan pada penggunaan gajet boleh memberi masalah mata lelah dan kesihatan kulit terutamanya terdedah kepada sinaran cahaya biru atau blue light rays.

Terlalu lama guna gajet bahaya untuk kulit, ini cara berkesan lindungi dari Sinaran Cahaya Biru

Info:

Dikatakan lebih banyak masa dihabiskan dengan peranti digital, semakin teruk kulit seseorang itu. Jaga jarak sekurang-kurangnya 12 inci atau kira-kira 30 cm dari skrin dan berehat secara berkala.

Kesan Sinaran Cahaya Biru Pada Diri

Sebenarnya, terlalu lama melihat paparan pada gajet boleh memberi kesan sinaran cahaya biru pada diri anda.

1. Masalah Kulit Wajah Kusam

Akibat terlalu lama melihat paparan skrin dan sinaran cahaya biru boleh merosakkan sel-sel pada kulit. Kesannya, kulit nampak lebih tua dan pemecahan kolagen yang sepatutnya membuatkan kulit kelihatan awet muda.

2. Gangguan Ritme Tidur

Paparan cahaya biru yang berlebih pada waktu malam boleh menurunkan pengeluaran hormon melatonin dan menganggu jadual tidur sehingga boleh menimbulkan penyakit kronik seperti obesiti, depresi hingga gangguan bipolar.

3. Masalah Letih Mata

Kebanyakan masa banyak dihabiskan di skrin gajet sehingga memberi kesan pada keletihan mata yang mempengaruhi produktiviti seseorang. Antara gejalanya seperti pandangan kabur, sukar fokus, mata kering, sakit kepala dan leher.

Cara Mudah Lindungi Kulit Wajah

Salah satu cara terbaik dan penyelesaian dari sinaran cahaya biru mampu ditangani dengan rutin penjagaan kulit termasuklah penggunaan krim perlindungan cahaya atau suncreen.

Pilihan suncreen yang ringan pada wajah dan cepat meresap dapat membantu kulit anda kekal lembap, cerah dan terhalang dari sinaran cahaya biru.

BACA :

Sayu tengok Khai Bahar pakaikan ibu tudung, ‘Dulu mak paling sibuk kalau sambut Aidiladha’
lsteri aku mengandung anak ke 2 mengidam nk naik peIamin, ‘Sekarang dia dah book untuk kami bersanding’
Cara tanam kacang tanah dalam pasu, 3 bulan boleh tuai hasil