Terpaksa tipu mak kata duit hilang, bff Andi Bernadee ‘songlap’ 70k

Penyanyi yang sedang mencipta nama sebagai pelakon, Andi Bernadee telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi selepas mendakwa ditipu kenalan baiknya sendiri sehingga kerugian puluhan ribu ringgit.

Menerusi laporan dari Mstar, Andi memaklumkan yang dia terpaksa membuat laporan polis kerana melibatkan nama baiknya. Perkara itu juga boleh dianggap pecah amanah dan telah menggangu kelancaran periuk nasinya sebagai selebriti.

Kawan baik sendiri yang aniaya

Menurut Andi atau nama sebenarnya Andi Azrul Andi Mapangile, 30 lagi, individu tersebut telah menggunakan aplikasi WhatsApp miliknya untuk berkomunikasi dengan orang lain atas urusan kerja yang melibatkan transaksi bayaran.

“Kes yang saya laporkan ini melibatkan pecah amanah…orang yang saya percaya, bawa masuk dalam industri. Saya sendiri tak sangka dengan apa yang telah dia lakukan.”

“Dia kacau periuk nasi saya, malukan saya fitnah dan burukan saya dekat produksi serta kawan-kawan saya. Sedangkan dia songlap duit saya.” ujarnya.

BACA JUGA : “Haritu teman kanda pi menikah, harini teman kanda pi bercerai”
Manipulasikan WhatsApp hubungi client

Tambah penyanyi lagu Donde itu, dia langsung tidak mendapat bayaran untuk setiap kerja yang dilakukan pada tahun ini. Lebih membingungkan, WhatsApp miliknya telah dimanipulasi oleh individu berkenaan.

“Saya langsung tak dapat duit hasil kerja saya tahun ini iaitu hampir RM70,000. Duit tu merupakan bayaran saya berlakon dan bekerja untuk syarikat baju.”

“Dia memanipulasikan WhatsApp saya dan hantar kepada client…client percaya, buat transaksi bayaran itu kepada akaun peribadi dia,” jelasnya kepada sumber.

Nak selesai cara baik tapi dapat respon sebaliknya

Dalam pada itu, Andi juga memaklumkan yang dia ada bersemuka dengan individu tersebut untuk menyelesaikan perkara ini. Namun, ia tidak mendapat respon yang baik.

“Saya mula syak sebab duit saya bekerja dari awal tahun tak masuk ke dalam akaun. Dia asyik beri alasan resti hilang atau client belum bayar.”
“Sedangkan client dah bayar…rupanya dia dah makan. Sya mula bertanya sejak Jun, tapi pelbagai alasan diberi.” tambahnya.

Terpaksa tipu mak kata duit hilang

Selain itu, Andi juga mengakui ‘kehilangannya’ selama ini di media sosial adalah disebabkan serabut dengan isu tersebut.

“Saya serabut, dengan keadaan berdepan pandemik, saya hanya harapkan duit hasil titik peluh kerja keras saya sahaja,”
“Saya ada tanggungan keluarga. Apa yang berlaku ini memberi kesan kepada keluarga saya. Apabila mak bertanya… saya terpaksa tipu kata duit saya hilang.”

Pendedahan yang dibuat Andi kepada media itu dilakukan di hadapan IPD Dang Wangi selepas membuat laporan polis berhubung perkara tersebut.

Sumber : https://ohmymedia.cc/kawan-baik-songlap-rm70k-andi-bernadee-terpaksa-tipu-mak-kata-duit-hilang/