Tiktok jadi medium utama generasi baru berbanding Google, ini puncanya

Tiktok jadi medium utama generasi baru berbanding Google, ini puncanya. Tak sampai dua minggu NY times melaporkan yang Tiktok kini dah jadi search engine untuk generasi Z di USA, dan trend ini sedang merebak ke seluruh dunia.

Maksudnya apa?

Maksudnya depa generasi Z dah skip google untuk search mengenai sesuatu topik dan sebaliknya guna Tiktok.

Sebagai contoh kalau sebelum ni orang nak search ‘tempat makan sedap di Penang’ atau ‘tempat menarik di Langkawi’, biasanya kita akan type Google.com dan search, kini tak lagi..sebaliknya trend tersebut dah beralih ke Tiktok.

Kenapa?

Tiktok jadi medium utama generasi baru berbanding Google, ini puncanya

Sebab algo Tiktok yang turut berfungsi dengan SEO malah lebih visual, tidak berserabut telah menarik perhatian generasi Z ini.

Dan topik carian tidak terhenti sekadar itu sebaliknya meluas dan mencapah ke isu-isu semasa sebagai contoh sekarang ni keyword utama carian di tiktok adalah, ‘muka bilal anak neelofa kantoi’, atau ‘gambar Bilal bocor’ – nampak tak level generasi kita. 😂

Berbalik kepada topik utama, menariknya aku perasan benda ni macam proven bila aku perhatikan akaun Fahmi ni.

Tak sampai sebulan, dia konsisten buat live hari hari, kongsi lagu² nostalgia dan VTT fahmi lukis apa harini, dia telah berjaya,

– Kumpul hampir 70ribu followers
– Ada Subscriber berbayar

Dan harini, naik level lagi apabila dia,

– Jadi rising Star 27 dalam Malaysia untuk minggu ini
– Reaction setakat aku tulis ni >180K
– View consistent 2K keatas walaupun dah dekat 2 jam berjalan walaupun dia bawak topic bosan yang buat orang ponteng time sekolah.
– Tengok komen, majoriti ramai yang tertarik dan percaya bulat apa dia sembang.

TLDR, dengan capaian internet yang semakin mudah dan lancar, pertambahan pengundi darj generasi Z, kalau politikus tua dan parti parti tradisional tak watch this space, cepat take action dan tap market ni, you’ll regret it.

For sure.

BACA:

Penampilan terkini Bella Astillah tak macam emak anak dua

Rahsia kehebatan “ustazah” belasah 10 lelaki terbongkar

Wan Maimunah terpaksa ‘mengemis’ kerana produksi tak bayar gaji