Tindakan ibu bapa pakaikan pendakap gigi buat anak kecil dapat kecaman

Tindakan ibu bapa pakaikan pendakap gigi buat anak kecil dapat kecaman. Tak dinafikan, pemakaian pendakap gigi atau dikenali sebagai braces sudah menjadi trend remaja masa kini. Walaupun hakikatnya braces bertujuan bagi memperbetul kedudukan gigi kembali kepada kedudukan yang ideal. Namun, braces kini lebih dijadikan sebagai fesyen dan trend masyarakat terutama golongan remaja.

Budak kecil pakai pendakap gigi

Tetapi kali ini lain pula kisahnya apabila viral satu video di TiTok dari Indonesia memaparkan seorang kanak-kanak dipakaikan pendakap gigi di bahagian gigi bawahnya. Menurut sumber, pendakap gigi itu dipercayai dipasang sendiri oleh ibu kanak-kanak itu.

Menerusi video pendek yang dikongsi, kelihatan kanak-kanak berkenaan didandan dengan hiasan mekap pada wajahnya malah matanya juga dipercayai dipakai kanta lekap seperti orang dewasa.

Pada awalnya, rata-rata netizen menyangka ianya sekadar ‘filter’ sahaja namun tanggapan mereka salah, ternyata itu adalah braces betul yang dipasang di gigi kanak-kanak terbabit. Video berkenaan telah viral di media sosial dan mendapat pelbagai respon daripada netizen.

Tindakan ibu bapa pakaikan pendakap gigi buat anak kecil dapat kecaman

Kebanyakan daripada mereka mengkritik tindakan ibu bapa kanak-kanak terbabit kerana memasang pendakap gigi ketika usia anak masih kecil.

Menurut mereka, tindakan itu sangat tidak wajar dan mungkin akan mendatangkan risiko kepada kesihatan si kecil itu kelak. Bukan itu sahaja, mereka juga bimbang kanak-kanak itu akan menanggung kesakitan akibat memakai pendakap gigi selain membahayakan proses pertumbuhan gigi.

BACA:

Lepas beli rumah RM5 juta, Iqbal menghilang… Ini rupanya yang berlaku

Bantuan bina dan baiki rumah, ini syarat dan cara memohon

Jawatan kosong di Majlis Perbandaran Dungun, gaji cecah RM9,643