Undian PBB memihak Palestin, Israel bengang

Undian PBB memihak Palestin, Israel bengang. Biarpun dikutuk Israel tetapi rakyat Palestin semalam menyambut baik undian Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang meminta Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) memberikan pandangan akibat undang-undang terhadap pendudukan haram Israel di wilayah Palestin.

Undian kelmarin itu dilihat memberi cabaran kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu yang baru sahaja memegang jawatan sebagai ketua kerajaan minggu ini dan menetapkan perluasan penempatan sebagai keutamaannya, malah mahu menggabungkan tanah Tebing Barat.

“Rakyat Yahudi bukan penjajah di tanah mereka sendiri mahupun penjajah di ibu kota abadi kita Baitulmaqdis dan tiada resolusi PBB boleh memutarbelitkan kebenaran sejarah itu,” kata Netanyahu dalam satu mesej video serta dengan angkuh menyifatkan undian itu sebagai ‘keputusan keji’.

Disebabkan kependudukan haram itu, rakyat Palestin kini terpaksa tinggal di Gaza dan Baitulmaqdis Timur serta berada di Tebing Barat untuk menjadi sebuah negara.

Undian PBB memihak Palestin, Israel bengang
Malah, kebanyakan negara menganggap penempatan Israel di Palestin juga menyalahi undang-undang, sebaliknya ia dipertikaikan Israel yang mendakwa terdapat hubungan sejarah dan Alkitab dengan tanah itu.

ICJ yang berpangkalan di Hague yang juga dikenali sebagai Mahkamah Dunia, ialah mahkamah tertinggi PBB untuk menangani pertikaian antara negara.

Keputusan yang diberikan adalah tidak boleh dilanggar, meskipun ICJ tidak mempunyai kuasa untuk menguatkuasakannya.

Perhimpunan Agung PBB itu meminta ICJ memberikan nasihat mengenai akibat undang-undang terhadap ‘pendudukan, penempatan dan penguasaan Israel… termasuk langkah-langkah yang bertujuan untuk mengubah komposisi demografi, watak dan status Kota Suci Baitulmaqdis’.

Anggota kerajaan baharu Netanyahu baru-baru ini berjanji untuk memperkukuh penempatan dengan rancangan pembangunan, belanjawan dan kebenaran berpuluh-puluh pos yang dibina tanpa permit.

Kabinet termasuk jawatan yang baru diwujudkan dengan peranan yang disusun semula yang memberikan beberapa kuasa itu kepada rakan gabungan propeneroka, yang akhirnya bertujuan untuk memperluaskan kedaulatan Israel ke Tebing Barat.

Bagaimanapun, Netanyahu tidak memberikan sebarang petunjuk mengenai sebarang langkah yang akan berlaku untuk menggabungkan penempatan itu tetapi jika berlaku, ia mungkin akan menggoncang hubungannya dengan sekutu Barat dan Arab.

Undian PBB itu menyaksikan seramai 87 ahli mengundi menyokong permohonan itu manakala Israel, Amerika Syarikat (AS) dan 24 ahli lain menentang, manakala 53 pula berkecuali.

Ia begitu diraikan oleh rakyat Palestin.

“Masanya sudah tiba untuk Israel menjadi sebuah negara yang tertakluk kepada undang-undang, dan bertanggungjawab atas jenayah berterusannya terhadap rakyat kita,” kata Nabil Abu Rudeineh, jurucakap Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, di mana Pihak Berkuasa Palestin mempunyai pemerintahan sendiri yang terhad di Tebing Barat.

Basem Naim, seorang pegawai dengan Hamas, kumpulan pejuang Islam yang mengawal Gaza, pula berkata ia adalah ‘langkah penting ke arah mengurung dan mengasingkan keadaan pendudukan (Israel)’.

BACA:

Netizen dakwa Maria Farida buat sesuatu agar nampak muda, sekali benda ni terdedah

Ramai puas hati tengok akak kaunter airport sound penumpang biadab