[VIDEO] Ayah pemandu lori berhenti di jambatan pejalan kaki hanya untuk berjumpa keluarga

Ayah pemandu lori berhenti di jambatan pejalan kaki hanya untuk berjumpa keluarga.

Seorang pemandu lori dari Johor baru-baru ini menjadi viral selepas berkongsi detik penuh emosi antara dia dan keluarganya, yang dia singgah sebentar untuk ditemui di jambatan pejalan kaki

Bapa kepada empat anak berusia 30 tahun itu menyiarkan video di TikTok pada 24 Jun, menunjukkan anak-anaknya melompat-lompat dengan teruja di atas jejantas lebuh raya dan melihat ketika dia meletakkan treler kargo yang dipandunya untuk bekerja di tepi jalan.

Ayah pemandu lori berhenti di jambatan pejalan kaki hanya untuk berjumpa keluarga

Si bapa kemudian berlari menaiki tangga untuk melihat isteri dan anak-anaknya, dan memberi mereka pelukan erat di sekeliling.

Kapsyennya berbunyi, “Kerinduan seorang pemandu lori terhadap isteri dan anak-anaknya. Maafkan saya, anak-anak saya, kerana jarang pulang.”

Video itu telah mendapat lebih 1.4 juta tontonan.

Imej daripada @haji_ghaaporr93 (TikTok)

Bapa itu berkata dia sangat terharu dan merendah diri melihat begitu ramai orang berdoa untuk keselamatannya dan kesejahteraan keluarganya di aplikasi perkongsian video.

Dalam temu bual bersama Harian Metro, bapanya, Muhammad Ghaffar Ilham Kamaruddin menjelaskan video itu sebenarnya diambil dua tahun lalu apabila dia hanya boleh pulang dua minggu sekali kerana bekerja.

Dia berkongsi bahawa dia pernah tinggal berasingan dengan isteri dan anak-anaknya. Memandangkan dia terpaksa memenuhi kebanyakan penghantaran kargonya dari Johor Bahru, dia tinggal berdekatan di Pasir Gudang, manakala keluarganya berada di Batu Pahat.

“Setiap kali ada pesanan di Melaka atau Senawang, Negeri Sembilan, saya akan meminta isteri saya untuk menunggu bersama anak-anak kami di lokasi (tempat saya akan memandu lalu) supaya kami dapat berjumpa sebentar , dan saya tidak sangat merindui mereka,” kata si ayah.

Imej daripada @haji_ghaaporr93 (TikTok)

Ghaffar berkata, dia kini lebih kerap berjumpa dengan keluarganya memandangkan mereka semua berpindah ke Kota Masai bersama-sama.

“Kami tinggal bersama sekarang, tetapi masa bersama keluarga masih tidak pernah cukup. Kadang-kadang, saya hanya balik dua hari sekali. Tetapi saya cuba pulang seboleh-bolehnya, walaupun anak sudah tidur lena,” katanya.

Dia turut berkongsi bahawa inilah pengorbanan yang perlu dilakukannya untuk menyara keluarga dan membesarkan anak-anaknya yang kini berusia antara 11 bulan hingga tujuh tahun.

“Kerjaya saya sebagai pemandu treler bermakna saya menghabiskan banyak masa saya di jalan raya, dan saya akan terlepas banyak peluang melihat anak-anak saya membesar.

“Kadang-kadang, saya rasa mereka membesar terlalu cepat, kerana apabila saya pulang ke rumah mereka merangkak, dan apabila saya kembali kemudian, mereka sudah berjalan dan, tidak lama lagi, bersiap-siap untuk pergi ke sekolah.

“Saya menganggap ini sebagai pengorbanan yang perlu saya lakukan dan berharap mereka akan menghargainya dengan belajar bersungguh-sungguh,” kata lelaki itu yang kini bekerja sendiri sebagai pemandu jarak jauh.

Tonton video viral Ghaffar di sini:

@haji_ghaaporr93 rindu seorang pemandu lori pada anak isteri nya.. maafkan ayah nak, ayah jarang balik.. 🥲#fyp #fypシ #fypシ゚viral #fypage #truckersoftiktok #abgloritiktok #abgtankersimen #ytl #rindu #sayangsampaimati ♬ bunyi asal – hilang

BACA :

Bapa bangga rakam persembahan walaupun hanya guna telefon bimbit lama
Ramai tak tahu ini cara rebus kerang dengan betul, lagi sedap
[VIDEO] Pagi urus jenazah ibu, tengahari terus akad nikah ! Isteri terharu suami kotakan janji di saat dirinya tak kuat