[VIDEO] Batu besar bergolek turun bukit hempap kereta, dua maut

Batu besar bergolek turun bukit hempap kereta, dua maut.

Tular satu rakaman hari ini yang menunjukkan kejadian ngeri sebuah kereta dihempap batu besar yang bergolek dari sebuah bukit.

Menurut portal media ANI, kejadian berkenaan dilapor berlaku berdekatan pintu pemeriksaan lama Chumukedima di daerah Dimapur, India pada 4 Julai.

Batu besar bergolek turun bukit hempap kereta, dua maut

Insiden berkenaan berjaya dirakam menerusi sebuah kamera papan pemuka (dashcam) milik kenderaan yang berada di belakang kenderaan yang terlibat.

Berdasarkan video berdurasi lima saat tersebut, permukaan jalan kelihatan basah dipercayai akibat hujan yang turun di lokasi kejadian.

Manakala deretan kereta dilihat tidak bergerak, termasuk kereta yang terlibat dipercayai sedang menunggu giliran untuk melalui pintu pemeriksaan.

Pada pertengahan video, sebuah batu bersaiz besar dilihat menggelongsor dari bahagian kanan pemandu. Batu tersebut terus bergolek dan menghempap sebuah kereta sebelum terkena beberapa kenderaan yang lain.

Menurut India Today NE, kejadian itu menyebabkan sebuah kereta remuk teruk dan beberapa kenderaan yang lain kemek.

“Hari ini (4 Julai), insiden gelongsoran batu berlaku di Lebuhraya Nasional, kira-kira 5.00 petang di antara Dimapur dan Kohima. Ia menyebabkan kerosakan teruk pada kenderaan termasuk dua kematian dan kecederaan serius untuk tiga lagi mangsa,” tulis Ketua Menteri Nagaland, Neiphiu Rio dalam akaun Twitternya.

Menurut Neiphiu Rio, lokasi kejadian diberi jolokan sebagai ‘pakala pahar‘ iaitu kawasan yang terkenal dengan kes tanah runtuh dan gelongsoran batu.

Justeru, kerajaan negeri telah mengambil langkah seperti menawarkan perkhidmatan kecemasan dan bayaran ex-gratia kepada waris mangsa yang korban sebanyak Rs 400,000 (RM22,620) setiap seorang.

Mangsa yang mengalami kecederaan turut diberikan rawatan perubatan dengan segera.

Sejak dimuat naik oleh ANI ke laman Twitter hari ini, video tragedi berkenaan sudahpun ditonton lebih 1.8 juta kali dan diulang kicau lebih seribu kali.

BACA :

Zaki Yamani kena ‘sound’ dengan Jamal Abdillah, disangka doakan kematian Hadi Awang
[VIDEO] Budak ludah dari atas masuk air minuman, ‘Kembang tekak nak makan’
Netizen puji Lans koperal santuni pakcik jual surat khabar, ‘Abang polis orang Kelantan ke?’