‘Walaupun saya seorang wanita dan tak suka dimadukan, tapi saya takkan pernah menyokong penulisan yang sebegini angkuh’

Walaupun saya seorang wanita, dan tak suka dimadukan, tapi saya takkan pernah menyokong penulisan yang sebegini angkuh.

Rasa meluat wooo dengan wanita yang perasan dia sangat hebat macam ni. Betullah Nabeel Naqie tu kata, ini perangai Iblis. Hanya geng Iblis je yang suka rumahtangga orang lain bercerai.

Kau minta cerai dengan bekas laki kau tu memang wajarlah. Sebab bekas laki kau pun memang jelas tak adil, tidak bertanggungjawab, simpan skandal sampai bertahun, kahwin pun kat Siam, pengecut, dengan mak bapak kandung sendiri pun hubungan bermasalah sebab bini muda punya pasal, dan banyak lagilah.

'Walaupun saya seorang wanita dan tak suka dimadukan, tapi saya takkan pernah menyokong penulisan yang sebegini angkuh'

Tapi yang kau sakit hati dengan rumahtangga orang lain kenapa? Suami dia ada menzalimi dia macam bekas laki kau ke? Suami dia ada tinggalkan dia bertahun-tahun macam bekas laki kau ke? Suami dia punya kenyataan bodoh dan terencat sekalipun, tapi kalau bini-bini dia takde masalah dan redha, kau siapa nak galakkan supaya bini dia chaw?

Sebab tu gue pernah tulis sebelum ni, kebanyakkan wanita ni bila bekerjaya, berdikari, ada duit sendiri, dia punya berlagak tu lain macam wooo. Dia jadi lupa diri. Cakap pun banyak ikut nafsu jer.

Macam ada satu wanita yang gue follow ni, dia berpisah dengan suami dia yang buat usaha Tabligh, selalu kutuk-kutuk suami dia yang buat usaha Tabligh ni sebab tak bertanggungjawab, tapi lepas berpisah dengan suami, jangan kata tudung dia jer yang “terbang” , siap pergi bercuti luar negara pun pakaian dah tinggal macam bra jer.

Tapi bagi dia itulah satu kejayaan, bijak dan bermaruah. Sebab dia boleh pusing dunia guna duit dia sendiri walaupun jelas dan terang dia sedang melanggar perintah Allah. Dia tak perlu harapkan duit lelaki bernama suami, maka baginya itulah satu kebanggaan. Wanita yang begini sangat ramai yer!

Lagi satu, definisi wanita bijak dan bermaruah bagi golongan seperti dia ni, ialah dengan memiliki harta, pangkat dan nama. Jaja keaiban rumahtangga sendiri, itu pun bermaruah sangatlah kan bagi dia? Ketepikan perintah agama pun takpe, asalkan dia boleh buat duit sendiri. Silap-silap, dalam tak sedar semua tu adalah Istidraj.

Ketika waktu Iddah pun kau langgar perintah agama, keluar rumah, peragakan kecantikan diri walaupun mahkamah dah perintahkan nafkah Iddah yang bekas laki kau kena bayar adalah belas-belas ribu kot. Belas-belas ribu mungkin tak cukuplah kot untuk wanita yang maintenance tinggi macam dia ni sampai kena jugak work hard untuk sara diri dan anak-anak.

Eh bagi guelah, wanita yang bijak, bermaruah, indipendent tu ialah mereka yang tetap taat perintah agama tanpa perlu jual dan peragakan kecantikkan diri semata-mata untuk wang. Jual nasi lemak dan kueh tepi jalan pun, itu dah cukup terbaik. Itu baru betul work hard lah. Bukan macam kau.

Tapi apa boleh buat, majoriti wanita hari ini sangat menyokong kenyataan sampah yang begini. Golongan begini memang jelas dan teranglah, meletakkan dunia paling teratas dalam hidup mereka.

Semoga Allah tetap teguhkan pendirian saya dan kalian semua agar teguh berdiri di atas jalan agama walaupun diuji dengan hebat. Aamiin Allahumma Aamiin.

BACA :

[VIDEO] Lelaki sanggup terjun kereta sebab taknak bayar tambang
‘Seperti ular Sawa yang membelit King Cobra ini, begitulah cara manusia menghancurkan satu sama lain’
Bekas isteri terkejut, selepas 3 tahun bercerai bekas suami tuntut rumah RM1.3 juta miliknya