Wanita kahwin 4 ‘kantoi’ selepas suami lama jumpa suami baru

Wanita kahwin 4 ‘kantoi’ selepas suami lama jumpa suami baru.

Julai lalu, seorang peguam syarie, Tuan Shazril Khariy Mustafa mengejutkan ramai dengan pendedahan tentang seorang wanita yang memiliki 2 suami serentak.

Kini, Puan Hasanah Johari yang sudah hampir 10 tahun dalam bidang sama tampil membongkarkan sebuah isu serupa namun dalam versi yang lebih ‘gila’.

Wanita kahwin 4 'kantoi' selepas suami lama jumpa suami baru

Suami ke-4 failkan tuntutan bubarkan nikah (farqa nikah)

Melalui perkongsian Puan Hasanah bersama portal mStar, seorang lelaki yang baru berkahwin sekitar 1 minggu telah didatangi seorang lelaki lain mendakwa isterinya adalah isteri kepada orang lain.

Meskipun amat terkejut bahtera yang baru dibina diuji sebegitu rupa, namun dia bertindak mendapatkan rujukan lanjut di pejabat agama.

Retak seribu hatinya, rupanya dia berstatus suami keempat. Lelaki yang datang menemuinya tadi juga merupakan salah seorang suami kepada wanita terbabit.

Dari 2008-2023, isteri punyai 4 suami serentak

Amalan poliandri (punyai lebih dari seorang suami) jelas bertentangan dengan agama Islam. Lebih teruk lagi jika si isteri mengandung satu hari nanti, status bapa kandung kepada bayi dalam perut akan menjadi keraguan termasuklah isu-isu nasab di masa hadapan.

Berbalik kepada kisah asal, berikut ada rangkuman sejarah 4 pernikahan wanita tersebut :

2008 – Wanita itu nikah dengan suami pertama. Pernah failkan fasakh namun kes dibuang kerana tak datang ke mahkamah. Maka tidak wujud perintah fasakh.

2013 – Berkahwin dengan suami ke-2 di Thailand. Pernikahan itu tak direkodkan. Lepas bercerai dengan suami, terus kembali ke Malaysia. Anggap ikatan tersebut terbubar sendiri tanpa buat sebarang pengesahan dengan pejabat agama/mahkamah syariah.

2017 – Berkahwin dengan suami ke-3 dan tidak lagi bersama (tiada rekod penuh).

2023 – Berkahwin dengan suami ke-4.

Barangkali isteri ‘licik’ pergunakan borang pengesahan status bujang

Walaupun sudah tidak duduk lagi dengan 3 suami lama, statusnya ibarat sedang bersuami 4 kerana tiada langsung rekod penceraian daripada perkahwinan terdahulu dilaporkan.

Dalam prosiding yang berlangsung, wanita ini akui dia telah membuat andaian sendiri kononnya pernikahan dahulu terbubar sendiri. Setelah ditimbal dari semua aspek, Tuan Hakim mengesahkan rumah tangga dengan suami ke-4 adalah tidak sah lalu terbubar serta merta.

BACA :

Gara-gara pernah beri layanan buruk pada arwah suami ketika sakit, ibu mentua didakwa terima kifarah
Isteri masih dalam pantang, suami ‘kantoi’ curang buat kali kedua! Siap bawa kekasih gelap masuk rumah
‘Lipat baju pun boleh jadi bisnes, sekarang ini income aku’