Warga emas Singapura tak dapat tahan air mata, rakyat Malaysia pulang dompet berisi RM3800

Warga emas Singapura tak dapat tahan air mata, rakyat Malaysia pulang dompet berisi RM3800.

Perbuatan baik seorang rakyat Malaysia telah membuatkan seorang warga emas Singapura menangis apabila Orang Samaria yang Baik Hati itu memulangkan dompetnya bersama lebih RM3,800 yang ditinggalkannya di dalam bas.

Bercakap kepada China Daily , anak saudara lelaki tua itu berkongsi kisah jasa baik lelaki Malaysia itu, yang dipercayai berusia awal dua puluhan.

Dia berkongsi bahawa bapa saudaranya, bernama Zou (transliterasi), sedang dalam perjalanan dari Seremban, Negeri Sembilan ke Kluang, Johor pada 27 Mei.

Warga emas Singapura tak dapat tahan air mata, rakyat Malaysia pulang dompet berisi RM3800

Apabila dia tiba di perhentian di Seri Lalang, dia tertinggal dompetnya dengan wang kertas lebih SGD1,000 (kira-kira RM3,200) dan RM600 .

Difahamkan, Zou turun di perhentian yang salah di Kluang menyebabkan dia gementar dan tidak menyedari kehilangan dompet.

Imej dari China Press

Anak saudara itu berkata, lelaki muda itu mengambil dompet itu selepas dia melihatnya dan menghabiskan hampir setengah jam berkomunikasi dengan pengusaha bas untuk mencari kenalan pemilik dompet itu.

“Nombor telefon bimbit sepupu saya direkodkan semasa tiket bas dibeli. Sepupu saya memaklumkan kepada saya selepas menerima panggilan,” cerita anak saudara itu.

“Kemudian, saya pergi mencari lelaki itu di perhentian bas kira-kira jam 5 petang untuk mengambil dompet itu. Pada masa itu, dia sudah menunggu di stesen bas selama kira-kira sejam .”

Keesokan harinya, anak saudara itu meminta untuk berjumpa dengan pemuda itu supaya bapa saudaranya dapat mengucapkan terima kasih kepadanya secara peribadi

Zou yang berusia 80 tahun menawarkan ang pau kepada pemuda itu untuk menyatakan rasa terima kasihnya, tetapi dia enggan menerimanya.

Selepas beberapa kali berulang-alik, dia menerimanya kerana Zou berkata ang pau itu bertujuan untuk menjamunya dengan kopi.

Imej dari China Press

Katanya, bapa saudaranya tidak dapat berhenti menangis kerana terharu dengan kebaikan dan kejujuran lelaki itu

Zou tidak menyangka bahawa dompet dan wang itu boleh dipulihkan.

Tambah anak saudara itu, sebenarnya bapa saudaranya bertemu dengan ramai orang yang baik hati pada hari dia melancong.

Contohnya, apabila dia tersalah hentian, ada yang sanggup menghantarnya dari Seri Lalang ke Taman Intan, antara kebaikan lain.

Pada masa artikel ini ditulis, satu catatan Facebook oleh Aku Budak Kluang yang memaparkan cerita itu telah mendapat lebih 4,400 suka.

BACA :

Kedai ini jual sup perut sekali tahi, ‘Patutlah laku keras kedai ni’
Tuan rumah ubah suai pangsapuri jadi ‘penthouse’, kutip sewa lebih RM2,000 tapi bayar bank cuma RM800 sebulan
Orang Bangla, Aceh jadi tauke, ‘takluk’ bisnes pekan Meru Klang