Wow! Ini senarai gaji 30 Syarikat Awam di Malaysia, berjuta sebulan

[bg_collapse view=”button-orange” color=”#4a4949″ expand_text=”Tags” collapse_text=”Hide” ]Ini senarai gaji 30 Syarikat Awam di Malaysia, berjuta sebulan penyata gaji gaji 2021 e penyata gaji gaji penjawat awam 2021 slip gaji jadual gaji 2021 anm gaji gaji penjawat awam epenyata gaji gaji kerajaan 2021[/bg_collapse]

 

ALLAH SWT menurunkan pelbagai rahmat dan nikmat untuk hamba-hamba-Nya berlumba-lumba mendapatkannya. Mengumpul harta dan kekayaan amat digalakkan supaya kehidupan kita sempurna dan terjamin. Namun, selepas ekonomi kita menjadi kukuh, Islam mensyariatkan supaya membelanjakan harta itu dengan cara yang dibenarkan antaranya membayar zakat, bersedekah atau melakukan kebajikan untuk kepentingan masyarakat. Tujuannya supaya ia terus kekal dan bertambah, bukan pula semakin lama semakin menyusut.

Rasulullah SAW bersabda: “ALLAH SWT memberikan rahmat kepada seseorang yang berusaha mencari harta dengan jalan yang halal dan membelanjakannya dengan cara sederhana dan berhemah serta menabung kelebihannya untuk hari susah dan hajatnya.” (Riwayat Ibn an-Najjar)

Dalam hadis itu, Islam tidak menghalang umatnya untuk mengumpul sebanyak mana harta kekayaan yang diingini, namun mestilah dengan cara yang halal dan diredhai. Hanya dengan mencari kekayaan, nasib umat Islam akan terbela dan dapat menghindarkan diri kita daripada meminta-minta, sebaliknya mengumpul pahala dengan cara membelanjakan harta ke jalan ALLAH.

Dapatkan Kursus Bengkel Pengurusan Wang & Kekayaan Secara Islam di pautan https://mycourse.my/courses/teknik-urus-wang-kekayaan-hutang-secara-patuh-shariah/
Berbalik kepada topik perbincangan kita, mungkin ramai dalam kalangan kita yang terfikir dan yang tertanya-tanya berapakah gaji yang diterima oleh Pengarah atau Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dalam sesebuah syarikat. Ramai juga yang menyebutkan bahawa gaji pengarah atau CEO syarikat yang terlampau tinggi dan tidak masuk akal berbanding pekerja marhaen. Betul ke?

Sebenarnya, jumlah pendapatan Pengarah atau CEO ini diambil kira berdasarkan jumlah gaji, bonus, imbuhan dan beberapa emolumen lain. Setiap syarikat mempunyai polisi pampasan dan imbuhan yang berbeza bergantung kepada kekuatan kewangan sesuatu syarikat.

Di Malaysia, nilai sesebuah syarikat diukur melalui nilai pasaran (market capitalization) dan 30 syarikat yang tersenarai awam yang mempunyai nilai pasaran tertinggi akan membentuk komponen indeks FBM KLCI. Berikut adalah senarai syarikat yang membentuk komponen indeks FBM KLCI setakat 4 Februari 2022:

Daripada keseluruhan 30 syarikat tersenarai awam yang terbesar di Malaysia, berapa pula gaji pengarah atau CEO mereka? Siapakah yang tertinggi daripada mereka? Senarai ini tidak menumpukan kepada syarikat patuh Shariah sahaja. Ia adalah senarai umum. Melalui penelitian kami, Tan Sri Lim Kok Thay adalah penerima pendapatan tertinggi melalui dua syarikat iaitu Genting Berhad dan Genting Malaysia Berhad dengan anggaran sekitar RM200 juta pendapatan setahun atau purata RM16 juta sebulan.

Ini senarai gaji 30 Syarikat Awam di Malaysia, berjuta sebulan penyata gaji gaji 2021 e penyata gaji gaji penjawat awam 2021 slip gaji jadual gaji 2021 anm gaji gaji penjawat awam epenyata gaji gaji kerajaan 2021Daripada 30 keseluruhan syarikat yang tersenarai awam, pengarah yang menerima pendapatan terendah adalah seperti berikut:

No Syarikat Pendapatan Tahunan Purata Bulanan
1 Petronas Gas Berhad RM216,500 RM18,042
2 Petronas Dagangan Bhd RM323,000 RM26,917
3 Digi.com Berhad RM327,292 RM27,274
4 Petronas Chemicals Group Berhad RM333,500 RM27,292
5 Maxis Berhad RM530,170 RM44,181

Di samping itu, kami kongsikan juga pendapatan pengarah syarikat yang lain terdiri daripada komponen FBM KLCI mengikut susunan nilai pasaran semasa pada 4 Februari 2022 berpandukan laporan kewangan terakhir yang dikeluarkan oleh syarikat.

1. Malayan Banking Berhad (Maybank)

image2. Public Bank Berhad

image3. Petronas Chemicals Group Berhad

image4. IHH Healthcare Berhad

image

5. CIMB Group Holdings Berhad

image

6. Tenaga Nasional Berhad

image

7. Press Metal Aluminium Holdings Berhad

image

8. Hong Leong Bank Berhad

image9. Axiata Group Berhad

Ahli Lembaga Pengarah Axiata mengumumkan bahawa mereka tidak akan mendedahkan gaji yang diterima oleh pihak pengurusan syarikat. Walaubagaimanapun, mereka mendedahkan bahawa jawatan pengerusi menerima bayaran sebanyak RM30,000 sebulan manakala pengarah pula menerima RM20,000 sebulan.

image

10. Petronas Gas Berhad

 

 

11. Maxis Berhad

 

12. MISC Berhad

image

13. Nestle (Malaysia) Berhad

image14. Digi.com Berhad

image

15. Sime Darby Plantation Berhad

image16. IOI Corporation Berhad

image

17. Kuala Lumpur Kepong Berhad

image

18. RHB Bank Berhad

image

19. PPB Group Berhad

image

20. Mr. D.I.Y. Group (M) Berhad

image

21. Hong Leong Financial Group Berhad

image

22. Petronas Dagangan Bhd

image

23. Telekom Malaysia Berhad

image

24. Hartalega Holdings Berhad

image

25. Inari Amerton Berhad

image

26. Top Glove Corporation Bhd

image

27. Genting Berhad

image28. Genting Malaysia Berhad

image

29. Dialog Group Berhad

Ini senarai gaji 30 Syarikat Awam di Malaysia, berjuta sebulan penyata gaji gaji 2021 e penyata gaji gaji penjawat awam 2021 slip gaji jadual gaji 2021 anm gaji gaji penjawat awam epenyata gaji gaji kerajaan 2021

30. Sime Darby Berhad

Ini senarai gaji 30 Syarikat Awam di Malaysia, berjuta sebulan penyata gaji gaji 2021 e penyata gaji gaji penjawat awam 2021 slip gaji jadual gaji 2021 anm gaji gaji penjawat awam epenyata gaji gaji kerajaan 2021

BACA JUGA : Netizen dedah gambar bakal isteri Shuib, siap peluk mesra dengan anak Siti Sarah

Pemuda ini dedah cara bayar PTPTN lebih jimat dan berbaloi

Bukan hanya viral di tiktok, Mummy Jerung Merah buktikan dia boleh menyanyi