‘Air laut meminta izin ALLAH 3 kali sehari untuk menenggelamkan seluruh manusia di Bumi’

‘Air laut meminta izin ALLAH 3 kali sehari untuk menenggelamkan seluruh manusia di Bumi’.

Di dalam ceramah Allahyarham Syekh Ali Jaber menyebutkan..

Terdapat sebuah hadis Qudsi yg menjelaskan bahawa air laut 3 kali meminta izin kepada Allah SWT untuk menghabiskan seluruh manusia di muka bumi ini. Tapi Allah SWT menjawab jangan dulu.

'Air laut meminta izin ALLAH 3 kali sehari untuk menenggelamkan seluruh manusia di Bumi'

Hadits ini dikeluarkan oleh Imam Ahmad di dalam Musnadnya, yang berbunyi:

‎« لَيْسَ مِنْ لَيْلَةٍ إِلاَّ وَالْبَحْرُ يُشْرِفُ فِيهَا ثَلاَثَ مَرَّاتٍ عَلَى الأَرْضِ يَسْتَأْذِنُ اللَّهَ فِى أَنْ يَنْفَضِخَ عَلَيْهِمْ فَيَكُفُّهُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ »

“Tidak ada satu malam kecuali air laut melihat ke bumi (yang dekat dengannya) tiga kali, dia meminta izin kepada Allah untuk menenggelamkan penduduknya (iaitu kerana d0sa-d0sa), maka Allah menahannya (sebagai rahmat dari Allah)”

Menurut Syekh Ali Jaber, air laut meminta sama Allah SWT untuk menenggel4mkan seluruh manusia sampai 3 kali sehari, lantaran air laut sudah terlalu s4kit hati dengan perbuatan manusia.

Air laut benar-benar kecewa dengan manusia kerana ramai manusia sengaja melakukan pelbagai macam m4ksiat. Air laut sakit hati melihat tingkah laku manusia.

“Ya Allah izinkan saya habiskan mereka,” kata air laut. Tapi Allah menjawab, “Jangan dulu, masih ada di antara hambaKu yang masih beriman.”

Kadang kala Allah mengizinkan air laut untuk menghabiskan manusia. Tapi Allah memerintahkan kepada air laut untuk jangan menghabiskan semuanya.

Biar sebahagian saja yg jadi k0rban agar mereka yang selamat cepat sedar dan nak bertaµbat.

Peristiwa air laut menghabiskan seluruh umat manusia di muka bumi ini pernah terjadi pada zaman Nabi Nuh. Seluruh daratan ketika itu ditenggel4mkan dan hanya umat Nabi Nuh AS saja yang naik kapal yang selamat dari bencana tersebut.

Banjir Besar Di Zaman Nabi Nuh AS. Nabi Nuh AS telah dilantik oleh Allah SWT untuk membimbing kaumnya supaya menyemb4h Allah SWT semata-mata.Pada waktu itu, kaum Nabi Nuh hidup dalam kekufuran.

Mereka menyembah berhala yang dibuat oleh mereka sendiri. Namun, Nabi Nuh tetap melaksanakan perintah Allah untuk menyeru kaumnya supaya meninggalkan penyembahan berhala.

Profesion Nabi Nuh bukan sahaja seorang pengembang agama tetapi juga pakar sains zoologi yang handal. Walaupun begitu, setelah sekian lama menyeru kaumnya, hanya sedikit sahaja daripada kaumnya yang beriman kepada Allah SWT.

Nabi Nuh AS akhirnya berasa putus asa. Lalu, baginda pun berdoa kepada Allah SWT. Nabi Nuh AS mengadu kepada Allah mengenai sikap kaumnya.

Maka, Allah SWT pun mengabulkan permintaan baginda. Lalu Allah SWT memerintahkan agar Nabi Nuh AS membina sebuah kapal (bahtera) yang besar.

Nabi Nuh pun membina bahtera di dalam hangar kapal yang besar berserta peralatan dan mesin-mesin yang canggih dibantu sistem perkomputeran yang termaju. Baginda telah membina kapal yang teramat besar hanya berbekal pengikut yang tidak sampai 100 orang.

Apabila kapal tersebut telah siap, Nabi Nuh AS pun membawa sepasang bagi setiap jenis haiwan ke atas kapal. Nabi Nuh AS juga mengumpulkan benih-benih tumbuhan untuk disimpan di dalam kapal tersebut.

Selepas itu, Nabi Nuh pun menyuruh semua pengikutnya naik ke atas kapal lalu menyeru: “Wahai orang-orang yang beriman! Naiklah kamu ke atas kapal ini. Janganlah kamu lupa untuk berdoa kepada Allah.

Sesungguhnya Tuhan akan melindungi kamu.” Setelah semua orang Mukmin telah berada di atas kapal, Allah SWT lalu menurunkan hujan dengan lebatnya.

Angin pun mula bertiup kencang. Allah SWT juga memerintahkan bumi supaya mengeluarkan air dari perutnya. Air laut berserta hujan yang turun dengan banyaknya telah membuatkan air sungai naik.

Mata air yang membuak-buak membanjiri tanah-tanah kering. Orang-orang kafir mula berasa gundah dan ketakutan. Mereka melarikan diri ke atas bukit. Tetapi tidak lama kemudian, air banjir itu pun sampai ke atas bukit. Lalu mereka melarikan diri ke atas gunung pula.

Namun air banjir terus naik ke atas gunung. Tidak ada tempat lagi untuk orang k4fir menyelamatkan diri. Maka, tenggelamlah mereka dalam banjir itu. Anak Nabi Nuh dan ahli keluarganya yang tidak berimanpun turut tenggel4m. Itulah balasan dan azab yang Allah SWT timpakan kepada kaum yang k4fir itu.

Banjir yang besar itu menenggel4mkan semua benda yang ada di atas muka bumi. Tidak ada makhluk pun yang terselamat kecuali mereka yang berada di atas kapal Nabi Nuh. Banjir selama enam bulan itu juga telah turut menenggelamkan semua tumbuhan dan gunung-gunung yang tinggi.

Apabila kesemua orang kafir m4ti, Allah SWT memerintahkan hujan supaya berhenti. Bumi pun menyerap semula air banjir itu. Nabi Nuh AS sentiasa berdoa dan berzikir kepada Allah SWT. Selepas banjir itu surut, kapal Nabi Nuh pun berlabuh di atas Bukit Jµdi.

Maka setelah Banjir Besar, para pengikut Nabi Nuh AS pun bertebaranlah di muka bumi sehelai sepinggang setelah meninggalkan kehidupan moden dan canggih mereka ditelan banjir. Mereka kembali menjadi orang gua dan mula berbµru, bercucuk tanam dan memancing ikan.

Di waktu-waktu malam mereka mungkin berkumpul di tepi unggun api sambil mendengar cerita orang-orang tua dikalangan mereka mengenai kehidupan moden dan canggih mereka suatu ketika dahulu seperti menaiki bas dan komuter (kebanyakan pengikut Nabi Nuh AS adalah m1skin) dan ada juga yang pernah menaiki kereta. Mereka juga mungkin menceritakan bangunan-bangunan tinggi dan komputer.

Bayangkan kehidupan mereka adalah teramat canggih dengan kereta-kereta mewah dan kotaraya-kotaraya bercahaya serta pesawat-pesawat terbang seperti UF0 yang bersimpang siur di udara. Setiap rumah terdapat sistem komputer yang canggih dan kemudahan internet kelajuan tinggi.

Tetapi adakah semua kemajuan itu berguna berguna apabila tibanya bala benc4na? Adakah semua itu berguna setelah banjir besar melanda seluruh dunia?

Tidak, tidak sama sekali. Nabi Nuh terpaksa memuatkan kapalnya dengan manusia, haiwan-haiwan yang berpasangan serta spesis-spesis tumbuh-tumbuhan yang terpilih.

Semua kemajuan itu habis tenggelam bersama-sama orang kafir dan mµsyrik yang mengingkari perintah Allah SWT setelah hanyµt dalam arus kemajuan material dan kecanggihan teknologi yang mengkhayalkan.

Manusia ketika itu semakin rakus dengan duniawi dan berbuat maksi4t secara terang-terangan. Dakwah Nabi Nuh diketepikan walaupun sering keluar di media-media antarabangsa.

Kesimpulannya, Allah menenggelamkan seluruh umat manusia ketika itu kerana mereka sudah banyak melakukan perbuatan d0sa dan banyak merosakkan alam.

Mereka tidak mahu mengikut perintah Allah SWT dan selalu saja melawan Nabi Nuh AS. Asbab itulah Allah SWT memerintahkan air untuk menenggel4mkan semua manusia masa itu.

“Dan tidak pernah (pula) Kami membinasakan kota-kota, kecuali penduduknya dalam keadaan melakukan kez4liman.” (QS: Al-Qashash: 59).

Semoga semua bencana yang terjadi di dunia ini jadi peringatan bagi kita semua untuk segera bertaubat dan terus memperbaiki diri. Jangan banyak melakukan d0sa dan kez4liman yang boleh mengundang mµrka Allah SWT.

BACA :

Staf jujur pulangkan beg berisi RM18000, ‘Alhamdulillah, masih wujud orang baik-baik ya’
‘Saya antara pelajar terbaik SPM, tapi average saja di alam pekerjaan’
Peniaga jujur kongsi tips pilih durian isi penuh, tengok bentuk & pangsa