‘Baru sahaja 3 hari dikebumikan, tetapi kain kapan yang membalut jenazah telah koyak rabak seperti dicarik-carik’

‘Baru sahaja 3 hari dikebumikan, tetapi kain kapan yang membalut jenazah telah koyak rabak seperti dicarik-carik’.

Insan terpilih tersebut bernama Dawawi dari Perak yang ceritanya berlaku sekitar tahun 80-an dahulu.

Diringkaskan cerita, Dawawi telah ditakdirkan AIIah SWT dengan pengesahan Hospital bahawa beliau telah meninggaI dunia dengan asbab merɛmpit.

'Baru sahaja 3 hari dikebumikan, tetapi kain kapan yang membalut jenazah telah koyak rabak seperti dicarik-carik'

Setelah dikebvmikan selama 3 hari di dalam kubvr, setiap malam dalam 3 hari itu, Ibunya telah bermimpi anaknya Dawawi masih hidup dan mer4yu kepada Ibunya untuk digali semula kubvrnya. Mungkin malam yang pertama bermimpi, Ibunya menganggap bahawa ia sekadar mainan tidur.

Setelah Tiga hari berturut-turut bermimpi yang sama, Ibunya men4ngis dan berkeras meminta Abg Arw4h supaya mendapatkan Surat Perint4h daripada Pihak Berkuasa untuk digali semula kubvr anaknya itu.

Setelah segala urusan surat menyurat selesai dan setelah mendapat kelulusan daripada Pihak Berkuasa, maka tibalah hari yang penuh mendebarkan kepada seluruh orang kampung bagi menyaksikan urusan penggalian semula kubvr “Arw4h Dawawi”.

Semua yang berkenaan telah bersiap sedia di tepian kubvr yang hendak digali, kiri kanan penuh dengan Orang Kampung, Polis, Doktor dan sebagainya.

Setelah penggalian bermula, tanah mula disodok sedikit demi sedikit. Dengan penuh mencem4skan, Masya-AIIah, AstaghfiruIIah!. Sesungguhnya apa yang dijanji oleh AIIah SWT adalah benar belaka.

May4t baru sahaja 3 hari dikebvmikan, tetapi kain kapan yang membalut jen4zah telah koy4k rabak seperti dicar1k-car1k serta tubuh Dawawi dipenuhi kesan Iuk4 toreh4n, Iuk4 bergarisan memanjang.

Bagai kesan diIibas sesuatu yang amat taj4m dan Iuk4nya dalam hingga nampak dag1ng, namun tidak berd4rah.

Dalam keadaan yang amat cem4s tu, ada suara yang mengatakan Dawawi masih hidup lagi. Itulah suara Doktor yang telah bersiap sedia di tepian kubvr bagi menanti segala kemungkinan.

Tanpa berlengah lagi, Dawawi di bawa ke Hospital dan 6 bulan Dawawi k0ma. Sebaik sedar, air matanya terus berjuraian, matanya sentiasa berkaca.

Rakan baiknya yang bernama Mus yang masih terkejvt Dawawi yang “Hidup Semula” bertambah bimbang dengan kelakuan Dawawi yang banyak berdiam diri selepas kejadian tersebut.

Bagi Mus, Dawawi bertambah pelik kerana dia banyak termenung dan menangis serta selalu mendekatkan diri untuk belajar agama (Sebelum ni merempit sahaja kerjanya). Dawawi yang dulunya jah4t sudah bertukar menjadi baik dan alim.

Setelah setahun berlalu, Dawawi bersedia untuk bercerita tentang segala apa yang telah berlaku ke atas dirinya. Mus adalah antara salah seorang yang mendengar cerita tersebut.

“Jika korang rasa apa yang aku telah rasa sewaktu ‘di sana’ dulu, sungguh korang takkan melakukan perkara yang mendatangkan d0sa dalam hidup” Dawawi memulakan ceritanya.

Sewaktu Imam habis membaca Talkin di kubvrnya dan semua telah beredar meninggalkan kubvr. Dawawi mengatakan bunyi tapak kaki kamu semua yang meninggalkan kubvrnya berdentvm dan bergema sangat kuat sebanyak 7 kali bagaikan haliIintar yang membeIah bumi. Waktu tu Dawawi menutup kedua-dua belah telinganya.

Setelah bunyi tersebut menyepi, bunyi Sretttttttttt!…Sretttttttttt!…Seakan rantai besi yang diseret di atas lantai bergema. Dirinya betul-betul ketakvtan pada waktu tu.

Tiba-tiba dari hadapannya, 2 orang lelaki yang memakai serban dan berjubah putih dengan membawa rantai besi sebesar lengan, besi itu sangat panjang sehinggakan penghujungnya tidak kelihatan.

Dengan semua soalan yang telah “B0cor” sewaktu hidup di dunia ditanya kepada Dawawi, “MA RABBVKA!”, “MA NABlYYUKA!”, “MA DlNNIKA”, “MA KlBLATUKA!”, “MA IMM4MUKA!”, “MA IKHW4NUKA!”, Dawawi mengatakan tiada 1 pun soalan yang boleh dijawab olehnya. Beliau faham dengan soalan tersebut walaupun beliau tidak pernah belajar bahasa arab.

Dawawi dilibas dengan rantai besi tersebut sehinggalah apabila libasan berlaku, rantai besi tersebut terus melilit seluruh anggota tubuhnya. SubhanaIIah!.

Beliau menjer!t dan berkata : “Tolong aku Ya AIIah, Aku bert4ubat! Ampunkanlah dosa aku!, hanya itu sahaja ratap4nnya waktu tu.

Sehabis sahaja soalan tu, beliau tersedar bahawa beliau telah h4nyut di dalam sungai, dalam keadaan tidak bermaya, sekali lagi beliau mendengar bunyi seretan rantai besi sebesar lengan yang telah meIibasnya sebentar tadi.

Hamba AIIah SWT yang berjubah tadi bertanya lagi : “MA R4BBUKA!”, masih tidak boleh dijawap oleh Dawawi, maka diIibasnya lagi besi tersebut ke tubuh Dawawi.

Setelah Iibasan tersebut, pandangannya gelap gelita, apabila sedar Dawawi mengatakan bahawa beliau telah terIantar di w4d H0spital.SubhanaIIah!.

Mus dan rakannya yang mendengar segala kisah Dawawi turut sama menangis bersama Dawawi.

AIIah SWT memberi peluang untuk Dawawi “Hidup Semula” sebagai peringatan dan tanda sayangnya AIIah SWT kepada Dawawi dan keseluruh Hamba-hambaNya termasuk lah kita.

Dawawi hanya “Hidup Semula” selama 3 Tahun, dalam tempoh tu beliau tidak pernah mensia-siakan atau membiarkan harinya terbu4ng tanpa diisi dengan amal ibadah. Katanya : “Aku takvt jika aku m4ti lagi, amal ibadahku tidak cukup untuk membantu aku di sana”. SubhanaIIah!.

Dawawi “Kembali Semula” kepada AIIah SWT dalam tidur selepas menunaikan soIat malam ketika menunggu tiba waktu Subuh…Umurnya ketika “MeninggaI Dunia” pada kali pertama adalah 19 Tahun, dan kali keduanya “Meninggal Dunia” 3 Tahun selepas itu.

Cerita ini teramat memberi kesan kepada saya dek kerana mengenangkan umur yang AIIah SWT beri ketika ini tidak banyak saya rasa digunakan untuk menuju ke jalan AIIah. Lepas soIat akan terngiang-ngiangla cerita seks4an Dawawi ini di pandangan hati saya.

Marilah bermuhasabah diri dan semak semula amalan kita untuk dibawa menghadap pada AIIah SWT ketika ny4wa dic4but nanti. AIIah SWT tak pilih kita untuk merasai pengalaman yang dirasai Arw4h Dawawi, tapi AIIah SWT pilih kita untuk tahu dan mengambil iktibar tentang Kisah Arw4h Dawawi ini.

Moga-moga menjadi pengajaran dan iktibar kepada semua serta dapat bertemu dengan AIIah SWT di Akhirat nanti dengan amal yang berkualiti In Shaa Allah.

BACA :

Anak-anak menangis tak cam muka ayah sendiri, ‘5 tahun tak potong rambut’
Orang gaji kerap pakai minyak wangi ketika suami ada di rumah, ‘Tak sangka ini yang mereka buat’
Jangan tulis nama ALLAH pada kad jemputan kahwin.. ‘Dah lama aku tegur, ramai tak ambil kisah dan peduli’