Lelaki cipta rekod tak tidur selama 11 hari, terima kesan selepas beberapa dekad

Lelaki cipta rekod tak tidur selama 11 hari, terima kesan selepas beberapa dekad.

Pada tahun 1963 apabila dua pelajar sekolah berumur 17 tahun memutuskan untuk memulakan projek mengenai insomnia , mereka tidak tahu bahawa akibatnya akan menjejaskan mereka walaupun beberapa dekad kemudian!

Randy Gardner dan Bruce McAllister sedang mencari idea untuk projek sains mereka apabila mereka memikirkan idea untuk bereksperimen dengan tidur .

Lelaki cipta rekod tak tidur selama 11 hari, terima kesan selepas beberapa dekad.

Anak-anak muda, yang seperti setiap orang muda lain, berfikir untuk mengambil cabaran yang berani.

Malangnya, kita tidak begitu mempedulikan betapa pentingnya tidur untuk kita. Jika seseorang tidak berasa sihat, mereka sepatutnya mempunyai banyak manifestasi tidak tidur dengan nyenyak.

Dalam jangka pendek, mereka akan mudah marah, sakit kepala apabila bangun, tidak segar, dan juga

Mereka mahu mengalahkan rekod dunia kerana berjaga.

Sehingga itu rekod dunia untuk berjaga adalah 260 jam! Seorang DJ di Honolulu telah menetapkan rekod itu. Sekarang budak lelaki itu bertujuan untuk memecahkannya.

Mereka memutuskan untuk mencari kesan kurang tidur pada kebolehan kognitif selepas meneroka cara untuk mencari kesan tidak tidur pada keupayaan paranormal.

Telah diputuskan bahawa Gardner akan terus berjaga untuk memecahkan rekod dan akan menjadi subjek percubaan.

“Saya terus berjaga bersamanya untuk memantaunya… dan selepas tiga malam saya sendiri tidak dapat tidur, saya terjaga tersandar pada dinding menulis nota di dinding itu sendiri,” jelas McAllister, seperti laporan yang dibawa oleh media.

Kekurangan tidur menjejaskan keupayaan kognitif Gardner, walaupun pada hakikatnya dia telah memulakannya dengan motivasi yang hebat.

Dengan tiga hari tanpa sebarang mata tertutup, Gardner dilaporkan mengalami kemurungan, masalah tumpuan dan kehilangan ingatan jangka pendek, serta paranoia dan juga halusinasi, kata laporan media.

Menurut penyelidik tidur William Dement dari Universiti Stanford dia sihat secara fizikal dan boleh bermain bola keranjang.

Imbasan otaknya menarik. Kelihatan bahagian otaknya sedang tidur dan sebahagiannya terjaga. Dia sedang catnapping.

Dia berjaya berjaga selama 11 hari atau 264 jam.

Selepas percubaan selesai, Gardner dibawa ke hospital di mana dia tidur selama 14 jam sebelum bangun secara semula jadi, tanpa sebarang penggera atau campur tangan.

Malah 50 tahun dia berkata dia telah mengalami insomnia yang tidak dapat ditanggung. “Saya amat menyedihkan untuk berada di sekeliling saya. Semuanya membuatkan saya kecewa.

Ia seperti kesinambungan daripada apa yang saya lakukan 50 tahun lalu,” katanya kepada media.

BACA :

‘Kenapa letak kasut jauh sangat?’, Senyum je dia nak dapat kasut baharu…
Peniaga jalanan raih RM80,000 sebulan jual karipap
Banglo mewah di Kedah dilelong dengan harga RM11 juta jadi tanda tanya, ‘Mak oiii.. Rumah Tan Sri mana ni?’