Pensyarah sanggup jual rumah untuk bayar yuran pelajar

Pensyarah Singapura ini sudah tentu menjadi besar dengan menjual rumah persaraannya untuk mengumpul $150,000 supaya dia boleh menghantar enam pelajar belajar di Australia.

Frankie Yee, 56, pertama kali bertemu enam pelajar antarabangsa dari Uzbekistan pada 2022 ketika mengajar mereka di sebuah universiti swasta di sini.

Yee mendapat tahu bahawa pelajar tersebut adalah daripada keluarga miskin dan datang untuk belajar di Singapura atas biasiswa .

Pensyarah sanggup jual rumah untuk bayar yuran pelajar

Tetapi mereka masih perlu membayar 20 peratus daripada yuran pengajian mereka, jadi pelajar bekerja setiap hari selama 10 jam selepas kelas di restoran atau hotel untuk mendapatkan wang, lapor Shin Min Daily News pada hari Rabu (26 Julai).

Pelajar yang bergelut kemudian mendekati Yee dengan idea untuk belajar di Australia dan bukannya Singapura.

Untuk mengumpul dana untuk yuran universiti mereka, Yee memutuskan untuk mengambil risiko dan menjual rumah persaraannya di Genting, Malaysia dan mengumpul $150,000 untuk menghantar enam pelajar itu belajar di Australia.

Jumlah itu hanya mencukupi untuk yuran pengajian mereka untuk semester pertama, anggaran Yee. Para pelajar merancang untuk bekerja sambil belajar bagi membiayai baki pendidikan mereka.

Dua pelajar telah memulakan pengajian mereka di Universiti Sydney, dan empat lagi sedang menunggu kemasukan ke Universiti Wollongong, kata Yee kepada harian Cina.

Dalam temu bual podcast dengan Mave Mason, pensyarah itu berkongsi bahawa dia bermotivasi untuk membantu pelajar kerana dia melihat semangat mereka untuk mendapatkan pendidikan yang baik walaupun menghadapi kesukaran yang mereka hadapi .

Menyifatkan ini sebagai “peluang bertarung dalam hidup untuk menerobos kitaran ganas kemiskinan”, Yee merasakan dia bukan sahaja membantu enam remaja itu, tetapi juga bakal anak dan keluarga mereka.

Ketika ditanya sama ada dia menyesal dengan keputusan ini, Yee segera menjawab bahawa dia “tidak menyesal langsung”.

“Walaupun akaun bank saya hampir tiada, tetapi memikirkan enam budak lelaki ini mempunyai masa depan yang lebih baik, saya rasa semuanya berbaloi.”

Para pelajar memberitahu Yee bahawa mereka akan memulangkan “apa sahaja yang anda berikan kepada kami” apabila mereka mampu.

Mereka juga berkata mereka akan membeli semula rumah Genting untuk Yee pada masa hadapan.

Sungguhpun begitu, Yee tidak menyangka kebaikannya akan dibalas.

“Satu-satunya harapan saya ialah mereka berenam boleh berjaya,” katanya.

BACA :

Wanita maut akibat kemalangan, ‘Isteri nak buat kejutan datang Kuantan…’
Siapa pernah tinggal dan tidur dengan Tok, ‘Tok dulu jauh berbeza dari Tok zaman sekarang’
Lelaki sanggup habiskan $16,000 untuk menjadi seekor anjing