Rahsia kaki maksiat terbongkar di tanah suci, ‘7 kali ulang-alik Safa ke Marwah seperti beribu-ribu kilometer’

Rahsia kaki maksiat terbongkar di tanah suci, ‘7 kali ulang-alik Safa ke Marwah seperti beribu-ribu kilometer’.

Musim haji tiba lagi, ia mengingatkan saya kepada kisah yang berlaku kepada seorang sahabat saya bernama Mat, sewaktu dia mengambil upah menunaikan badal haji untuk Allahyarham anak seorang ahli perniagaan.

Kejadian itu berlaku ketika Mat masih lagi bertugas sebagai imam di selatan tanah air. Waktu itu usianya baru menjangkau 40 tahun. Sebenarnya sejak beberapa tahun melaksanakan upah haji, semuanya berjalan dengan lancar. Tiada perkara aneh yang berlaku, sehinggalah…

Suatu pagi Mat didatangi seorang ahli perniagaan yang meminta pertolongannya melaksanakan haji bagi pihak arwah anak lelakinya yang baru meninggal dunia.

Rahsia kaki maksiat terbongkar di tanah suci, '7 kali ulang-alik Safa ke Marwah seperti beribu-ribu kilometer'

“Fasal duit ustaz jangan bimbang. Saya akan sediakan secepat mungkin,” kata ahli perniagaan itu sɛbak, mungkin teringatkan anaknya.

Menurut lelaki berkenaan, anak lelakinya itu bekerja di syarikatnya. Dia meningg4l dunia kira-kira enam bulan lalu. Ahli perniagaan itu kemudian terus bercerita serba sedikit mengenai latar belakang keluarganya.

“Sekarang ni saya rasa bertanggungjawab untuk menyempurnakan Rukun Islam kelima bagi pihak anak saya tu. Saya mahu dia tenang di sana,” katanya lagi.

Setelah hampir setengah jam berbincang akhirnya Mat bersetuju. Setelah itu Mat pun menguruskan segala yang berkaitan, daripada dokumen perjalanan yang diperlukan, tempat penginapan dan sebagainya. Segalanya diuruskan dengan cepat kerana ruang waktu yang agak tɛrhad.

Apabila tiba musim haji, Mat meninggalkan tanah air melalui sebuah agensi yang diiktiraf Tabung Haji. Berdasarkan pengalaman yang lalu, dia yakin segalanya pasti berjalan lancar, Insya-Allah.

Tiba di kota suci Mekah, semua berlaku seperti dirancang. Tempat penginapan, kenderaan dan sebagainya, terurus dengan baik tambahan pula Mat punyai ramai kenalan di sana.

Bagaimanapun apabila sampai waktu untuk menunaikan sai sesuatu yang anɛh berlaku pada diri Mat. Entah macam mana tiba-tiba dia merasakan seluruh tubuhnya begitu lɛmah. Kakinya amat berat untuk melangkah dan sesekali terasa seperti melɛkat di bumi.

Mat gagahkan juga, dia berjalan perlahan-lahan menghabiskan perjalanan dari Safa ke Marwa. Walaupun merasakan seperti terdapat beban yang amat bɛrat digalas di belakangnya, demi amanah digagahinya seboleh mungkin melakukannya. Anɛhnya semakin lama, beban yang ditanggung semakin bɛrat. Tubuhnya menjadi longl4i. Setiap langkah terasa cukup payah untuk dilakukan.

Setiap dua langkah Mat terpaksa berhenti melepas lɛlah, kemudian dia menyambung perjalanannya semula. Mat berasa pɛlik kenapa terasa begitu penat. Belum pernah dia tercungap-cungap begitu seumur hidupnya, sekalipun dia melakukan kerja menebas, menebang di kebun.

Entah berapa kali Mat tersvngkur di pertengahan jalan. Tujuh kali berulang alik dari Safa ke Marwa dirasakan beribu-ribu kilometer jauhnya. Padahal sebelum ini, tidak pernah dia merasa letih begitu.

Sebaik selesai ibadah sai, kawan saya itu segera menuju ke klinik berhampiran. Tapi anɛhnya doktor tidak dapat mengesan sebarang peny4kit dalam badannya.

“Awak sihat,” kata doktor itu lalu mencadangkan agar Mat mengambil vitamin yang dibekalkannya.

Keesokannya, Mat menyambung segala rukun-rukun haji yang belum selesai. Tetapi semakin lama terasa semakin berat badannya. Suatu pagi Mat merasakan tubuhnya teramat lɛsu. Dia tidak dapat menggerakkan kakinya. Akibat tidak tertahan dengan beban yang ditanggung, sahabat saya itu j4tuh sakit.

Seminggu lamanya Mat terlantar di Hospital Mekah. Hatinya amat kɛsal memikirkan amanah orang. Tapi apakan daya dia tidak dapat menghabiskan ibadah yang diamanahkan kepadanya.

Sehingga habis musim haji barulah Mat dibenarkan pulang. Anɛhnya ketika hari terakhir di Tanah Suci, Mat berasa seperti satu benda yang berat tɛrbang melayang-layang keluar dari tubuhnya. Selepas kejadian itu, dia terus sɛmbuh seperti sedia kala.

Apabila tiba saja di tanah air, Mat terus pergi mendapatkan ahli perniagaan berkenaan. “Saya minta maaf encik. Saya tak dapat selesaikan semua rukun haji yang diamanahkan,” kata Mat.

Tetapi sebelum sempat Mat menghabiskan kata-katanya, ahli perniagaan itu mem0tong cakapnya. “Tak apa, ustaz. Saya halalkan segala perbelanjaan dan saya ucapkan terima kasih pada ustaz kerana telah berusaha sebaik mungkin,” katanya sambil menghulurkan tangan bersalaman dengan Mat.

Bagaimanapun Mat tidak menceritakan kepada sesiapa pun peristiwa anɛh yang dialaminya untuk mengelakkan sebarang fitn4h. Rahsia itu cuma terdedah apabila kami berdua terserempak dengan salah seorang saudara kepada ahli perniagaan berkenaan beberapa bulan kemudian.

Ceritanya begini:

Hari itu Mat ke pekan bersama saya. Di sebuah gerai, dia didatangi seorang pemuda yang memperkenalkan dirinya sebagai salah seorang anggota keluarga ahli perniagaan berkenaan. Selepas berbual mengenai hal ehwal semasa, dia bertanya mengenai ibadah haji yang diamanahkan untuk arw4h saudaranya itu.

“Betul ke ustaz tak dapat selesaikan ibadah haji arwah saudara saya tu?” tanya pemuda itu memandang tepat ke arah Mat.

Sahabat saya termenung seketika. Dia memandang saya dengan perasaan serba s4lah takut apa yang akan dikatakan menimbulkan fitn4h pula.

“Memang saya tak dapat habiskan haji tu. Kebetulan saya tak sihat di sana. Mungkin perubahan cuaca agaknya,” kata Mat cuba menjaga hati lelaki berkenaan.

“Tapi ustaz, saya rasa ini semua ada kena mengena dengan cara hidup Allahyarham semasa hayatnya,” kata pemuda itu lagi bersungguh-sungguh.

Menurut lelaki tersebut, dia amat rapat dengan anak ahli perniagaan itu. Mereka berdua sama-sama pergi melanjutkan pelajaran ke luar negara.

“Kami berdua ni memang gemar berf0ya-f0ya. Lepas balik dari luar negara hidup kami tiada pedoman langsung. Kami j4hil, tidak kenal langsung tikar sembahyang. Yang kami kenal pvb dan kel4b malam.

Perempuan jangan cerita, tak kira bangsa lagi.

“Agama bagi kami hanya tercatat dalam kad pengenalan. Kami tak pernah amalkan. Hidup kami bergɛlumang dengan d0sa,” kata pemuda itu menahan sɛbak yang mengaku dia kini sudah bertaubat sejak saudaranya itu meningg4l dunia.

Menurutnya, ketika itu arak sudah seperti air oren. Lama-kelamaan mereka mula berjinak-jinak dengan d4dah. Gaji setiap bulan dihabiskan berj0li.

“Ketika itu kami hanya fikirkan keseronokan saja sehinggalah saudara saya tu meningg4l dunia akibat bermacam-macam peny4kit, termasuk mengambil d4dah berlebihan,” katanya lagi.

Sambil bercerita, air matanya tak henti mengalir. Dia benar-benar telah insaf.

“Apabila saya mendapat tahu dari keluarga si m4ti tentang pengalaman ustaz semasa mengerjakan haji untuk arwah, saya rasa Allah SWT mahu berikan petunjuk dan pedoman pada diri saya.

“Kerana itulah saya mencari ustaz. Syukur baru hari ini kita bertemu. Sekarang saya benar-benar telah insaf dan selalu selepas sembahyang saya mohon keampunanNya,” tambahnya lagi sambil memeluk Mat tiba-tiba, dan menangis teresak-esak.

“Tak tahulah saya nak cakap apa. Kita tidak boleh menghvkum sesiapa. Sekarang ni kita doakan agar Allah SWT mengampunkan segala d0sa arw4h,” kata Mat kepada pemuda itu.

Selepas kami bersalam-salaman dan berjanji akan bertemu lagi selepas bertukar-tukar alamat pejabat dan rumah serta nombor telefon dia melangkah sambil mengucapkan salam. Saya melepaskan sebuah kɛluhan, sementara mata Mat terus mengekori pemuda itu menuju ke keretanya.

BACA :

Hanya masukkan satu bahan ini dalam tumisan, bihun goreng terus jadi sedap
Anak bersunat di klinik swasta, ‘Dah sampai rumah mula perasan zakar Adly sangat pendek’
‘Bila dah jadi mak pak, baru tahu kenapa biarkan anak tantrum’