‘Penggunaan plastik dalam bidang baking amat meluas hingga boleh datangkan bahaya pada kita’

‘Penggunaan plastik dalam bidang baking amat meluas hingga boleh datangkan bahaya pada kita’.

Saya terpanggil utk mengulas isu penggunaan plastik dlm baking ni. Sebab, saya lihat penggunaannya amat meluas hingga melibatkan cara yg salah. Salah tu tak apa lagi, salah yg boleh mendatangkan bahaya kepada kita – pembuat juga pelanggan.

Rasanya ramai yg tak tahu latar belakang saya. Keluarga saya ada sebuah kilang guni plastik yg beroperasi di Melaka. Pernah tengok gula 50kg dlm karung putih? Pernah dpt baja subsidi cap dacing? Silap2 yg anda pernah tengok itu dtgnya dr kilang kami.

'Penggunaan plastik dalam bidang baking amat meluas hingga boleh datangkan bahaya pada kita'

No photo description available.

Sebagai seorang usahawan yg terlibat secara langsung dlm industri plastik, saya ingin berkongsi sedikit maklumat dgn kawan2.

Maafkan saya jika ada yg tersinggung, tetapi saya dapati ramai yg menggunakan plastik dlm proses masakan.

Antara contoh ialah sosej homemade yg menggunakan plastik aiskrim, kek chocolate moist yg menggunakan bekas plastik utk dikukus dan memanaskan makanan atau minuman menggunakan bekas plastik yg bnyk terdapat di pasaran.

Dan baru2 ni saya terbaca bekas SQ540 digunakan dlm ovek utk buat kek marble.

Bahan kimia di dalam plastik, terdiri dari antimony (Sb) dan Bisphenol A (BPA)boleh meresap ke dlm cecair di dalam bekasnya jika dibiarkan lama di dalam panas.

Kajian mendapati minum atau makanan yg tercemar dgn molekul kimia plastik ini boleh menyebabkan kanser.

Secara amnya, botol dan bekas plastik dibuat dari polyethylene terephthalate (PET) yg mengandungi 190–300 mg antimony utk 1kg PET.

Apa yg bahaya sgt ttg antimony (Sb) ini? Sb diklasifikasikan sbg salah satu punca karcinogen iaitu penyebab kanser pd sel2 manusia oleh International Agency for Research on Cancer di Amerika Syarikat.

Pendedahan yg terlalu lama kpd Sb juga dikenalpasti sbg punca kpd kolesterol tinggi dan penurunan gula dlm darah.

Bagaimana dgn Bisphenol A (BPA)? BPA ialah bahan utama yg terdapat dlm lapisan bekas plastik & juga tin2 makanan. BPA dikatakan boleh menyebabkan kecelaruan hormon.

Bagaimana ia berlaku? BPA dikatakan boleh menyerupai estrogen dgn mengeluarkan xenoestrogens (estrogen sintetik) dan melekatkan dirinya kepada saraf2 penerima estrogen. Tubuh akan menagaggapnga sebagai estrogen sebenar dan ini akan mengganggu tugas hormon sebenar.

Bagaimana BPA masuk ke dlm badan? Dgn berbagai cara antaranya bekas ditinggalkan dlm keadaan panas melampau, bila dibasuh berulang kali atau bila ia berubah menjadi lembut bila dipanaskan.

Pun begitu, penggunaan plastik dlm kehidupan harian tidak boleh dipisahkan. Kita boleh memjadi bijak dgn mengambil langkah2 proaktif utk kesejahteraan diri. Antaranya…

• Mengurangkan penggunaan plastik. Di setiap brgan plastik, terdapat tanda 3 segi sbg kod kitaran semula di bawahnya. Jauhi nombor 3, 6 and 7. Plastik dgn nombor 7 mengandungi BPA pd kadar yg paling tinggi.

• Kurangkan makanan dlm tin. Gunakan bekas kaca utk menyimpan makanan. Beri perhatian kpd penutup bekas kaca yg diperbuat dr plastik sama ada mengandungi BPA atau tidak.

• Elakkan dari menggunakan bekas plastik utk mikrowave. Meskipun ditulis “microwave safe.” Haba tinggi melemahkan molekul kimia plastik dan melepaskannya ke dlm makanan dan minuman yg dipanaskan.

• Jgn gunakan bekas plastik utk makanan atau minuman panas. Pastikan bahan2 sejuk dulu sblm menuangkanya ke dlm bekas plastik.

• Jgn gunakan semula plastik yg khusus utk sekali penggunaan. Plastik2 ini tidak direka utk tahan haba & kesan basuh dgn sabun akan menyebabkan dindingnya terhakis dan bahan kimia dilepaskan. Contoh terbaik adalah botol air mineral.

• Bagi yg menggunakan bekas BPA free, itu bukan bermakna boleh dipanaskan di dlm microwave.

Bagaimana dgn ketupat dan lemang segera? Bukankah diperbuat dr plastik juga?

Bahan plastik utk ketupat itu tak sama dgn bahan utk buat bekas plastik ya.

Plastik ketupat dan lemang itu menggunakan High-density polyethylene (HDPE) iaitu salah satu jenis plastik yg dikhaskan utk gred makanan (food grade) dan ia adalah tahan sehingga suhu 1200°C sblm ikatan kimianya mula longgar.

Lagipun utk ketupat, ianya hanya sekali penggunaan saja. Bukan berulang kali. Utk pengetahuan, plastik ini ada baaaaaaanyak gred utk bermacam2 kegunaan.

Jangan tny saya apakah brand2 bekas plastik terkenal juga tidak selamat utk digunakan?

Plastik adalah plastik sifatnya walau apapun bentuknya. Formula mudah utk kita ingati ialah – lihat kepada tujuan asal plastik tersebut dibuat.

Adakah ianya mmg dibuat utk mengukus? Jika ya, pastikan ianya adalah high temperature food grade iaitu sesuai utk digunakan dgn makanan panas.

Jangan anggap plastik yg selamat digunakan dlm mikrowave boleh digunakan di oven. Pemanasan oven & mikrowave bekerja pd cara yg berbeza. Pemanasan dlm oven ialah haba berterusan dgn suhu yg stabil.

Bila haba tinggi pd kadar yg lama, ikatan kimia plastik akan terurai dan meresap dlm makanan. Pemanasan dlm mikrowave berbeza.

Ketuhar gelombang mikro, sudah jelas bahawa haba dibebaskan bukan dr pemanasan tetapi melalui kaedah gelombang. 2 proses yg sgt berbeza kawan2.

Dlm mikrowave, haba dihasilkan pd kadar sgt cepat dan ikatan kimia bekas plastik tak sempat terurai. Sbb itu dia selamat utk digunakan dlm mikrowave.

Tetapi disarankan hanya 3-4 kali gunaan saja, lps tu kena buang ganti baru. Bukan pakai selagi hayatnya ada…

Mesti nanti saya dikecam teruk oleh seller2 yg jual kek coklat hantu, kuih talam & kek kukus buah. Saya tidak paksa utk menerima pendapat saya.

Ini adalah sebahagian dari pesanan khidmat masyarakat dari saya utk bantu menyedarkan kawan ttg bahaya plastik ini.

Kalau kita tengok di luar negara spt Jepun & Australia, penggunaan plastik utk bekas makanan telah mula berkurangan. Di Jepun misalnya, botol susu plastik pun susah nak jmpa.

Sekiranya ada yg tidak bersetuju, tidak mengapa. Saya baca artikel2 tersebut sblm saya menulis post ini. Saya hanya berkongsi berdasarkan pengetahuan saya dgn pembacaan dan keterlibatan saya di dlm industri plastik ini selama hampir 15 tahun.

Semoga kita sama2 mendapat manfaat dari sedikit pengetahuan yg saya kongsikan ini demi utk kesejahteraan keluarga yg kita sayangi.

BACA :

‘Air laut meminta izin ALLAH 3 kali sehari untuk menenggelamkan seluruh manusia di Bumi’
Ustaz Kazim dedah ada pelawak tanggung bil surau dan masjid, ramai syak pelawak ini…
Pelawak wanita berstatus janda didakwa bercinta dengan pengkid